Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. május 20., vasárnap

Csirkemájas-gombás-rizses egytálétel

Nem igazán elegáns az elnevezése ennek az ételnek. Ez egy impresszió gombára, májra és rizsre. Fél óra az egész és egy tartalmas, de azért könnyed vacsora lesz az eredmény. Amolyan "magyaros rizottó", vagy "puszta-paella". Annyira nem kifinomult, de azért nagyon is finom.

Hozzávalók:

25 dkg gomba (tetszés szerint, én most fehér csiperkével készítettem)
25 dkg csirkemáj (szívvel együtt)
1 közepes fej vöröshagyma
1 bögre rizs (2,5 dl)
bors, majoránna, leveskocka, só
víz, étolaj

Elkészítése:

Tekintettel arra, hogy itt most aztán tényleg minden az egyszerűségről szól, nem úgy főzzük meg az ételt, mintha rizottót készítenénk. Egyszerűen csak a leveskockából vízzel készítünk egy alaplét egy fazékban, amibe beleöntjük a rizst és főzni kezdjük. Rizse válogatja, körülbelül 15-20 perc alatt megfő a rizs.

Miközben fő a rizs elkészítjük a gombát a májjal. A hagymát megtisztítjuk és félfőre vágjuk. Pár evőkanál étolajat (vagy olívaolajat) öntünk egy nagyobb serpenyőbe és pirítani kezdjük a hagymát. Közben a gombát és a csirkemájat (a szívvel) megtisztítjuk és felcsíkozzuk. Ha a hagyma szép színt kapott, akkor rádobjuk a gombát és zsírjára sütjük. Ha a gomba zsírjára sült rádobjuk a májat a szívvel és néhány percig pirítjuk. Nem kell sok idő neki, már csak azért sem, mert ha a májat sokáig sütjük, akkor kiszáradhat és élvezhetetlenné válhat. Akkor finom, ha szaftos. Ugyan sózhatnánk, mert a csirkemáj nem keményedik meg a sótól, de még ne sózzuk addig, ameddig a rizs nem kerül bele. Borsozzuk és szórjuk meg majoránnával.

Ha szerencsénk van, akkor a rizs is megpuhul, mire végzünk ezekkel. A riszt leszűrjük, majd a gombás májhoz adjuk és összeforgatjuk. A rizs levét ne dobjuk ki, mert annak érdekében, hogy jó szaftos legyen az ételünk a rizs főző levéből merünk rá egy keveset, amennyit kíván. Ha összeforgattuk, összedobáltuk a serpenyőben az ételt, akkor eljött az ideje a kóstolásnak. Ha már minden benne van, akkor kóstoljunk egyet és ha kell, akkor most jött el az ideje a sózásnak, ízlésünk szerint.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...