Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. május 20., vasárnap

Spárgakrémleves

Van az interneten egy oldal, ahol a gasztroblogokat tartják nyilván. Az a megtiszteltetés ért, hogy a lábas-fazék-fakanál is felkerült erre a gyűjtőoldalra. Köszönet az oldal üzemeltetőjének!

Ma spárgakrémlevest készítettem. Ez egy könnyed leves, amely gyorsan elkészíthető. Konzerv spárgából nem annyira jó, így most érdemes készíteni, amikor szezonja van.

Hozzávalók:

1 köteg fehér spárga
1 közepes fej vöröshagyma
3 evőkanál finomliszt
olívaolaj, vaj
só, bors, 1/4 citrom leve, cukor
tejszín
víz

Elkészítése:

A spárgát megtisztítjuk. Ha nagyon zsenge lenne, akkor nem kellene ezzel szöszmötölni, de általában nem azt a fajtát lehet kapni, amit nem kell meghámozni. Krumplihámozóval a legegyszerűbb. Érdemes alaposan odafigyelni a tisztításakor, mert ugyan leturmixoljuk majd a végén a levest, de ha nincs rendesen megtisztítva, akkor a parányi rostszálak miatt olyan érzésünk lehet, mintha hajszál lenne a szánkban és ez nem valami gusztusos. Egy dolgot nem kell megtisztítani, ez pedig a spárga feje. Ez egyben a legértékesebb része is a spárgának. Első lépésként, tehát vágjuk le a fejét, lehet látni a növényen, hogy meddig tart, majd a másik végéből is vágjunk le pár centit, mert ez nagyon fás lehet. A többi részt pedig tisztítsuk meg, majd vágjuk fel kisebb darabokra. A friss spárga tisztítás után akár nyersen is fogyasztható, íze kissé kesernyés, magas a nedvességtartalma.

a spárgafejek betétként dúsítják majd levesünket
Egy fazékban pár evőkanál olívaolajat és 1 evőkanál mennyiségű vajat melegítsünk. Ha a vaj elolvadt, akkor rátesszük a durvára összevágott vöröshagymát. Nem kell finomra vágni, mert a végén turmixolni fogjuk. Ha a hagyma üveges, akkor mehet rá a spárga feldarabolt szára. A hagyma csak üveges legyen, mert a végén a levesnek fehérnek kell lennie, ha a hagyma megpirul, akkor a leves színét megváltoztatja. A spárga is rákerült tehát a zsiradékra, pár perc alatt átforgatjuk ezt is, majd megszórjuk finomliszttel. Ez fogja a végén a sűrűségét megadni. A liszt elhagyható, ha van mondjuk fehér húsú, semleges ízű krumplink, mert akkor tehetünk bele azt. A krumplival is sűríthetjük a levest, a krumpli természetes keményítő tartalma miatt rendkívül alkalmas erre. Ha tehát a lisztet is rászórtuk, akkor átforgatjuk, majd felöntjük kevés vízzel. A lábas aljára ragadt részeket felkapargatjuk a fakanállal. Nem kell egyszerre sok víz, nehogy túl híg legyen majd a végeredmény. Ha a vízzel felöntöttük, akkor sózzuk, borsozzuk (ha van fehér borsunk, akkor azzal, bár ennek az íze más azért), löttyintünk hozzá 2 dl tejszínt, majd főzzük negyed órát, vagy ameddig a spárga megpuhul. Főzés közben belenyomjuk a negyed citrom levét és adunk hozzá egy csipet cukrot.

Ha a spárga megfőtt, akkor leturmixoljuk a levesünket, szép simára. A leturmixolt levest visszaöntjük a fazékba, majd annyi vizet öntünk hozzá, hogy a kívánt sűrűséget elérjük. Ez ízlésünk szerinti sűrűség, de tekintve, hogy ez egy krémleves, azért inkább sűrűbb legyen, mint hígabb.

Ha visszatettük a tűzre és beállítottuk a sűrűségét, akkor utána ízesítjük, majd beleszórjuk a betétnek félretett spárgafejeket és pár percig forraljuk, ameddig ezek is megpuhulnak.

Közben zsemlét vagy kenyeret felkockázunk és száraz serpenyőben megpirítjuk, elkészítjük a croutont.

A kész levest forrón tálaljuk, benne úszkálnak a spárgafejek, a tetejére pedig szórunk a croutonból.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...