Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. június 27., szerda

Hamburger

Heston Blumenthal állandóan a tökéletes ételek receptjeit keresi. Az egyszerű krumplipürét is úgy készíti el, hogy nézni is gyönyörűség. Sajnos a buzgalmamon kívül én azért komoly távolságra vagyok a zsenialitásától, de a magam kis egyszerű szintjén én is próbálkozok azért. Most éppen a hamburgerrel. Tekintve, hogy Limara a tökéletes hamburgerzsemle receptjét már kitalálta, sikerült a "bigmekszószt" is körülbelül reprodukálni Dia közreműködésével, így már csak a hús elkészítése okozott kihívást. Tekintve, hogy a gyorsfagyasztott húspogácsa nem jöhetett szóba, muszáj voltam kísérletezni. Eddig általában fasírtszerű eredmények születtek, de most gondoltam egy merészet és kísérletezésbe kezdtem. Szerintem kiváló eredmény született, gazdag ízű, szaftos, hamburgerhús kinézetű, finom húspogácsa. A végeredmény szerintem bátran vállalható...

Hozzávalók és elkészítés:

 
2 dl langyos tej
2 evőkanál cukor
1 teáskanál só
40 g olaj
1 tojás
100 g joghurt
60 dkg liszt
2 dkg élesztő

+1 tojás a kenéshez

A hozzávalókból a leírt módon megsütjük a zsemléket. Én annyit változtattam, hogy 10 egyenlő adagra osztottam a tésztát, így 10 darab hamburgerzsemlém lett a végén a megadott anyaghányadból. Pont ennyi darab húspogácsa lesz a húsból.

A szószhoz:

1 rész majonéz
1/4 rész ketchup
1/4 rész nagyon finomra vágott lilahagyma
1/4 rész nagyon finomra vágott csemegeuborka
néhány csepp balzsamecet
pici méz
ízlés szerint só, bors

A hozzávalókat összekeverjük, ennyi az egész.

A húspogácsához:


60 dkg sertés (vagy marha) hús
15 dkg vöröshagyma
2 nagy evőkanál ketchup
2 nagy evőkanál mustár
1 darab tojás sárgája
1 teáskanál bors
1 teáskanál csemege Piros Arany
1 teáskanál balzsamecet
1 teáskanál pirospaprika (nem csípős)
15 dkg trappista sajt (vagy még jobb valamilyen lapka sajt, összesen 10 szelet)

A húst ledaráljuk kétszer az apró lyukú húsdarálón. A hagymát rettentően finomra kell vágni. Miután a húst ledaráltuk, összekeverjük az összes ízesítővel, kivétel a só! Egy napig áll, pihen majd a húsmassza, csak sütéskor kell majd sózni. Szóval, ha minden hozzávalóval alaposan összedolgoztuk a húst, akkor kiporciózzuk. 8-9 dkg-os mennyiségeket veszünk ki a masszából, golyókat formázunk, majd szétlapítjuk és kerekre formázzuk. 10 adag legyen. Ne legyenek nagyon laposak a korongok, körülbelül 0,5 cm vastagságúakra hagyjuk meg őket. A massza lágynak tűnt, féltem, hogy sütéskor szét fog esni, de még csak el sem szakadt, nemhogy szétesett volna valamelyik. Ha készen vagyunk a porciózással és formázással, akkor egy kellő méretű edénybe (én egy nagyobbacska tepsibe raktam) rakjuk és egy napra a hűtőszekrénybe tesszük, hogy pihenjen és az ízek összeérjenek. Sütéskor a serpenyőt közepes hőfokra melegítjük, vékonyan beolajozzuk és a húspogácsákat oldalanként 6-8 percig sütjük. Sütéskor sózzuk meg mindkét oldalán. Amikor megsül, akkor rátesszük a sajtot (nekem csak trappistám volt, amit daraboltam, de valamilyen lapka sajttal sokkal szebb lett volna) és a 250 °C-os grill alatt megolvasztjuk a sajtot pár perc alatt. A hamburgerhús elkészült. Vagyis így már inkább sajtburger, de a sajt elhagyható

Egyéb hozzávalók:

2 darab paradicsom
1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
1 kis fej lilahagyma finomra vágva
1 kis fej saláta (jégsaláta, fejessaláta, tépősaláta ízlés szerint) széttépkedve
néhány darab csemege uborka vékonyan felkarikázva


Összeállítás:

Ha minden készen áll, akkor már csak össze kell állítani a hamburgert. Kettévágjuk a még langyos zsemlét. Az alsó felére teszünk a salátából, majd jöhet a húspogácsa. Erre mehet paradicsom, uborka, végezetül a szósz, amelyet megszórunk hagymával. Rátesszük a zsemle tetejét és fogyasztható is.














1 megjegyzés:

  1. A hambit megcsináltam és isteni lett, most már csak ilyet csinálok! A zsömlét nem saját kézzel gyúrtam és sütöttem, de a te ajánlásod alapján a Lidliben vett buci zsemlét használtam! :) Így is hatalmas lett és finom!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...