Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. július 8., vasárnap

Lazac steak grillezett cukkinivel és kapros joghurtos öntettel

Ritkán készítek halat, de megkívántam. Nagyon régen főztem lazacot, így erre esett a választás. Azért szeretem a lazacot, mert gyönyörű színe van, a húsa zömök, de mikor elkészül, akkor rétegenként fejthetők le a halhús darabjai, íze nem tolakodó, de nem is semleges, igazán szaftos és ha a bőrét is rajta hagyjuk, akkor plusz élmény a bőre ropogóssága. Valamelyik főzős műsorban láttam, hogy a lazac szereti a kaprot, így mivel egyébként is szezonja van, egy kis joghurttal összekeverve nagyon könnyed nyári öntetet lehet belőle készíteni. A cukkini pedig? Megint volt egy adag belőle, egy részét szokásos módon kirántottam, de így, grillezve is nagyon finom. Ebben a melegben ez az étel még annak is lecsúszik, aki nem kívánja az ennivalót igazán, mert annyira könnyed. És persze húsz perc alatt készen van.

Hozzávalók:

személyenként 15-25 dkg lazacderékból vágott szép, vaskos szelet lazachús
személyenként 2 db bébicukkini
1 csokor kapor
3 dl natúr joghurt
olívaolaj
só, bors
ízlés szerint citrom

Edény: grillserpenyő (ha van)

Elkészítése:

A filézett lazaderekat érdemes választani. Én nem nagyon szeretem a patkót, mert lehet benne keresgélni a szálkát, így sokkal "biztonságosabb" az étel. Tehát a lazacunknak a bőréről lekapargatjuk a pikkelyeket, majd megmossuk és megszárogatjuk a halat. A biztonság kedvéért a kezünkkel végigsimítjuk a halt, mert ha szálka maradt benne, akkor az ujjunkkal kitapinthatjuk. Ha találunk, akkor kihúzzuk. A legmegfelelőbb célszerszám a szemöldökcsipesz. Feldaraboljuk akkora darabokra, ahogy ízlésünk kívánja, majd vékonyan megkenjük olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk mindkét oldalát. A grillserpenyőt felforrósítjuk (szabadtéren is elkészíthető, úgy még finomabb, főleg faszénparázson sütve), majd bőrével lefelé belefektetjük a halat. Ha nincs grillserpenyőnk, akkor a sima serpenyőben is elkészíthető természetesen.

Míg a halunk sül, felszeleteljük a cukkinit. Körülbelül 2-3 mm-es csíkokat vágunk, bekenjük olívaolajjal, majd félretesszük. Sózni nem szabad, mert elkezdi kiengedni a levét.

Közben ránézünk a halra. Ha a bőre szép piros és a halhús bőr felőli részén megváltozott a színe, akkor egy lapáttal megfordítjuk és a sima oldalát is megsütjük. Közben elkészítjük a joghurtos öntetünket.

A kaprot megmossuk, majd a vastagabb szárrészeket eltávolítjuk és nagyon finomra vágjuk. A natúr joghurtot egy tálba tesszük, beleszórjuk a vágott kaprot, kissé sózzuk és alaposan összekeverjük. Ha valakinek nem elég savanykás, akkor rakhat bele pár csepp citromlevet.

Mire elkészültünk valószínű, hogy a halunk is készen van. Oldalanként maximum 5 perc kell neki. A megsült halat kivesszük a serpenyőből, majd a beolajozott cukkiniszeleteket kezdjük el sütni. Sütés közben sózzuk, ízlés szerint borsozhatjuk is. Néhány perc alatt megsülnek a szeletek, lehet tálalni.

A tányérra teszünk egy szelet lazacot, majd pár szelet grillezett cukkini szeletet és az öntettel meglocsolva tehetjük is az asztalra. Ízlés szerint tehetünk mellé citromszeletet, ha valaki kívánja, akkor megöntözhesse még friss citromlével.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...