Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. július 17., kedd

Rizsfelfújt

Vagy más néven rizskoch. Édességet ettem volna megint, de nem süteményt sütöttem, hanem ezt a rizsfelfújtat csokiszósszal.

Hozzávalók:

rizsfelfújthoz:

12 dkg rizs (sima egyszerű)
0,4 liter tej
0,1 liter víz
2 darab tojás
10 dkg cukor
2 dkg vaj vagy margarin
vaníliás cukor
ízlés szerint mazsola, aszalt gyümölcs
zsír, zsemlemorzsa

öntethez:

0,5 liter tej
1/2 zacskó (2,5 dkg) csokis pudingpor
3 evőkanál cukor

Elkészítése:

A sima, egyszerű, kezeletlen fehér rizst folyó víz alatt átmossuk, kimossuk belőle a felesleges keményítőt. Addig kell mosni, amíg a víz, ami a szűrőből kifolyik, átlátszó lesz. A vizet és a tejet a vajjal (vagy margarinnal) egy lábasba tesszük, beleöntjük a rizst és felforraljuk. Hozzáadjuk a cukor felét, egy vaníliás cukrot (vagy egy vanília rudat belső magjait kikaparva), majd nagyon kicsire vesszük a hőt, hogy éppen pötyögjön, lefedjük az edényt és megfőzzük a rizst. Óvatosan kavargassuk, hogy ne nagyon törjük össze a rizsszemeket, a rizs fajtájától függően 20-30 perc alatt megpuhul. Ha megpuhult, akkor hagyjuk kihűlni.
A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgákat a maradék cukorral addig verjük, míg kifehéredik, habos lesz. A kihűlt rizst összekeverjük a cukros tojássárgával, beleforgatjuk a fehérjehabot.
Választunk egy tűzálló tálat, amelybe a masszát megsütjük majd. Ezt kizsírozzuk, zsemlemorzsával meghintjük, majd beleöntjük a rizses masszát és 170 °C-os sütőbe toljuk alsó sütésen és légkeverésen (gázon közepes tűznél), ahol 25-30 perc alatt megsütjük. Tapintásra lehet érezni, hogy megsül, illetve a tűpróbát is állja.

Kínálhatjuk sárgabarack lekvárral, simán, porcukorral szórva, én most csokiöntetet készítettem hozzá.
Ehhez a tejben a cukorral megfőztem egy fél zacskó (2,5 dkg) csokis pudingot, majd lehűtöttem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...