Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. július 15., vasárnap

Székelykáposzta

Nem éppen egy nyári étel, bár most éppen "tavasz" van, így belefér, hogy az ember kicsit több időt töltsön el a konyhában. A disznóhús és a káposzta régi jó barátok, ebből a két hozzávalóból egyszerű, laktató, bár nem túlzottan "elegáns" ételeket lehet készíteni, de sokszor az egyszerűség többet ér a cicomázott, üres dolgoknál. A székelykáposzta is olyan étel, hogy ahány ház, annyi szokás. Különféle variációi vannak (toroskáposzta, hajdúkáposzta, lucskos káposzta), attól függően, hogy melyik tájegységen készítik, milyen húsféleséget raknak bele (pl.: oldalas, dagadó, csülök) és milyen plusz dolgok kerülnek még bele (pl.: gersli). Az alaprecept tehát ízlésünknek megfelelően variálható. Talán ettől olyan változatos a magyar konyha, mindenki hozzáteheti a saját ízlését és nem tudja elrontani az "eredeti" receptet.

Hozzávalók:

40 dkg sertéshús (comb, lapocka, dagadó, oldalas, csülök, de akár vegyesen is)
80 dkg savanyú káposzta
2 nagy fej vöröshagyma
sertészsír
só, ételízesítő, bors, pirospaprika, Piros Arany, kömény
zsíros tejföl, liszt


Elkészítése:

Előkészítjük a hozzávalókat. Felkockázzuk (daraboljuk) a hús, finomra vágjuk a hagymát, kimossuk a káposztát és összevágjuk. A káposztát azért érdemes kimosni, mert nagyon savanyú lehet, mindenki annyira mossa ki, amennyire ízlése kívánja. 
Az ilyen ételeket nem szabad szerintem étolajjal főzni. Disznózsír kell hozzá (vagy kiolvasztott szalonna zsírja), amelyből néhány evőkanállal felmelegítünk egy lábasban. Ha felolvadt a zsír, akkor beletesszük a hagymát és megfonnyasztjuk. A hagymára rádobjuk a húst, átforgatjuk, megszórjuk pirospaprikával, ízlés szerint köménnyel -én őrölttel szoktam-, borssal, sózzuk (ételízesítőt teszünk bele), nyomunk bele kevés Piros Aranyat, majd rövid lével hagyjuk főni.

A kimosott káposztát átvágjuk párszor, hogy rövidebb szálai legyenek (aki szereti, hagyhatja úgy, ahogy vette), majd rátesszük a pörköltünkre, felengedjük vízzel, hogy rendesen ellepje, majd a káposztától és hústól függően magára hagyjuk 1-1,5 órára. Időnként keverjünk rajta, nehogy leégjen.

Ha a hús és a káposzta is puha már, akkor 1 púpozott evőkanál lisztet 1 dl tejfölben (aki tejfölösebben szereti több tejföllel) csomómentesen elkeverünk, szedünk hozzá a forró léből, majd behabarjuk ételünket. Egyet rottyan, megkóstoljuk, ha kell ízesítjük még és készen is van. Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk és kenyeret adunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...