Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. július 29., vasárnap

Túrógombóc

Ilyen gombócos hétvégém volt. A szilvásgombóc után a túrógombóc következett. Igazából már megint nem nagyon volt ötletem, hogy mit kellene főzni, talán kitalálni a legnehezebb állandóan, nem is megfőzni (milyen jó is lehet, csak leülni az asztalhoz és enni...) az ételt.

Hozzávalók:

A gombóchoz:

25 dkg túró
2 egész tojás
0,5 dl (nem elírás) búzadara
0,5 dl (nem elírás) rétesliszt
csipet só
étolaj
zsemlemorzsa

Az öntethez:

3 dl zsíros tejföl
porcukor
rum vagy rumaroma

Elkészítése:

bekevert massza
Ha túrógombócot akarunk készíteni, akkor már előző nap hozzá kell fognunk. Este összeállítjuk a hozzávalókból a tésztát és másnap főzzük meg a gombócokat. Ha így járunk el, akkor biztosan nem lesz kemény és főzésnél nem fog szétesni egyik gombóc sem.

Tehát este egy megfelelő méretű tálban összetörjük a túrót, majd belekeverjük a tojásokat és a gríz-rétesliszt keveréket, adunk hozzá egy csipet sót, majd alaposan összekeverjük, lefedjük és hűtőbe tesszük. A megadott rétesliszt és gríz mennyisége folyadék mértékegység szerint van megadva, így ennek megfelelően mérjük ki.
kigombócozás után, főzésre várva
A cél az, hogy a túróban és a tojásokban lévő nedvesség megpuhítsa a grízt és a rétesliszt apró szemcséit, így tehát a fölös nedvesség eltűnik (átalakul) a masszába kerülő gabona pedig megpuhul

Másnap felteszünk főni egy fazék vizet. Amíg fő a víz, kigombócozzuk a masszánkat. Igazából akkora gombócokat kell formázni, amekkorákat ízlésünk kíván. Láttam már étteremben kisgyerek fej nagyságú gombócot is, de szerintem a teniszlabda, vagy annál is kisebb méretű gombócok a legjobban kezelhetőek. 6-8 dkg-os gombócokat készítettem most, nem méregettem egyesével, ahogy éppen sikerült, de próbáltam egy méretet készíteni. Vizes kézzel kell formázni, különben nagyon ráragad a kezünkre. Ha a víz felforrt, akkor gyengéden sózzuk meg, majd mehetnek bele a gombócok.

az öntet
Ahogy a fazékba tesszük, lesüllyed az aljára. Ilyenkor alá szoktam nyúlni egy fakanállal a biztonság kedvéért, hogy ne ragadjon le. Aztán hagyom főni. Szépen feljön a víz tetejére. Ha vízben vannak a gombócok, akkor 15 percig főzzük, a tűz mérsékelt legyen, csendesen főjön, nehogy mégis szétessen. Tapasztalataim szerint a 15 perc elég kell, hogy legyen.


Míg főnek a gombócaink, elkészítjük a pirított zsemlemorzsát és az öntetet, amivel majd tálaljuk.

A pirított zsemlemorzsa roppant egyszerű, étolajat melegítünk egy serpenyőben, majd beleszórjuk a zsemlemorzsát és ízlésünknek megfelelő színűre pirítjuk. A zsemlemorzsát érzésre szoktam, 8 dkg körüli mennyiség nagyjából elég ennyi gombócra.

Az öntetet is elkészíthetjük. A zsíros tejfölbe ízlésünk szerinti mennyiségű porcukrot teszünk, öntünk hozzá egy nagyobb nyelet rumot, ha nincs, akkor rumaromát és alaposan összekeverjük.




A kész gombócokat egy szűrőlapáttal kihalásszuk a vízből, majd meghempergetjük a pirított zsemlemorzsában, tálaláskor a tányérra rakott gombócot a porcukros-rumos tejföllel meglocsoljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...