Sokadik kifli, kiflicske receptem. Megint egy édes, most éppen diós töltelékkel. Ez egy nagyon finom, könnyed, omlós sütemény, amit nagyon könnyű elkészíteni, viszonylag gyorsan elkészül és jó pár napig eltartható. A tölteléken lehet változtatni, megtölthető mákkal is, vagy éppen sütésálló lekvárral, ahogy ízlésünk diktálja.
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg finomliszt
1 csomag vaníliás cukor
7 dkg cukor
1/2 csomag sütőpor
csipet só
1 dl zsíros tej
2 db tojás sárgája
15 dkg darált dió
1 dl víz
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg cukor
ízlés szerint reszelt citromhéj
Elkészítése:
Érdemes a töltelékkel kezdeni, hogy hűljön, mert nem szabad forró tölteléket tenni a tésztára. A cukorból (ami ízlés szerint lehet több is, ha valaki édesebben szereti) és a vízből szirupot főzünk, majd beleforgatjuk a diót, beleszórjuk a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, ami elmaradhat), majd hagyjuk hűlni.
Ha kihűlt, akkor egy ragadós diótölteléket kapunk. Ha nagyon száraz lenne a töltelék, akkor pár csepp vizet adhatunk még hozzá.
Ezt a tésztát nem robotgéppel szoktam összeállítani, hanem hagyományosan, kézzel. Egy nagy tálba rakjuk a száraz hozzávalókat, érdemes pontosan kimérni mindent. Ha a száraz hozzávalók a tálban vannak, akkor átkeverjük, átforgatjuk, hogy alaposan elkeveredjen minden, majd a zsiradékot belemorzsoljuk, hozzáöntjük a tejet és a tojások sárgáját, majd gyorsan összegyúrjuk. Hamar összeáll a tészta, mire "tiszta" lesz a kezünk a gyúrás közben, addigra készen is van. Az így összeállított tésztát aztán fél órára hűtőbe tesszük. A kezünk melegétől túlzottan lágy, így vissza kell hűteni kissé.
Ha állt fél órát a hűtőben, akkor 10 egyenlő részre osztjuk, kis cipókat formázunk, majd lisztezett deszkán a cipókat egyesével kinyújtjuk (kb. 20 cm átmérőjű köröket próbálunk formázni), 8 egyenlő részre vágjuk egy éles késsel és megtöltjük a diós töltelékkel.
A töltést úgy végezzük, mint a vaníliás croissant-nál is, hogy a háromszög szélesebb részére kenünk egy kis tölteléket, majd két oldalt ráhúzzuk a sarkait és szorosan feltekerjük. Az elkészült kiflicskéket aztán sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 180 °C-os légkeveréses sütőben (gázon közepesnél nagyobb fokozaton) 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. Ezt a süteményt sütés előtt nem kell megkenni semmivel, csak simán toljuk be a sütőbe.
Ha egy kis töltelék kifolyik esetleg, akkor pusztán az esztétikum miatt a sütőből kivéve letisztítjuk a végeiről ezt a kifolyt tölteléket.
A megsült süteményeket aztán gazdagon megforgatjuk vaníliás porcukorban és fogyasztható is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése