Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. augusztus 30., csütörtök

Diós kifli

Sokadik kifli, kiflicske receptem. Megint egy édes, most éppen diós töltelékkel. Ez egy nagyon finom, könnyed, omlós sütemény, amit nagyon könnyű elkészíteni, viszonylag gyorsan elkészül és jó pár napig eltartható. A tölteléken lehet változtatni, megtölthető mákkal is, vagy éppen sütésálló lekvárral, ahogy ízlésünk diktálja.




Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg finomliszt
25 dkg margarin (vaj)
1 csomag vaníliás cukor
7 dkg cukor
1/2 csomag sütőpor
csipet só
1 dl zsíros tej
2 db tojás sárgája

A töltelékhez:

15 dkg darált dió
1 dl víz
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg cukor
ízlés szerint reszelt citromhéj


Elkészítése:

Érdemes a töltelékkel kezdeni, hogy hűljön, mert nem szabad forró tölteléket tenni a tésztára. A cukorból (ami ízlés szerint lehet több is, ha valaki édesebben szereti) és a vízből szirupot főzünk, majd beleforgatjuk a diót, beleszórjuk a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, ami elmaradhat), majd hagyjuk hűlni.
Ha kihűlt, akkor egy ragadós diótölteléket kapunk. Ha nagyon száraz lenne a töltelék, akkor pár csepp vizet adhatunk még hozzá.
Ezt a tésztát nem robotgéppel szoktam összeállítani, hanem hagyományosan, kézzel. Egy nagy tálba rakjuk a száraz hozzávalókat, érdemes pontosan kimérni mindent. Ha a száraz hozzávalók a tálban vannak, akkor átkeverjük, átforgatjuk, hogy alaposan elkeveredjen minden, majd a zsiradékot belemorzsoljuk, hozzáöntjük a tejet és a tojások sárgáját, majd gyorsan összegyúrjuk. Hamar összeáll a tészta, mire "tiszta" lesz a kezünk a gyúrás közben, addigra készen is van. Az így összeállított tésztát aztán fél órára hűtőbe tesszük. A kezünk melegétől túlzottan lágy, így vissza kell hűteni kissé.
Ha állt fél órát a hűtőben, akkor 10 egyenlő részre osztjuk, kis cipókat formázunk, majd lisztezett deszkán a cipókat egyesével kinyújtjuk (kb. 20 cm átmérőjű köröket próbálunk formázni), 8 egyenlő részre vágjuk egy éles késsel és megtöltjük a diós töltelékkel.

 
A töltést úgy végezzük, mint a vaníliás croissant-nál is, hogy a háromszög szélesebb részére kenünk egy kis tölteléket, majd két oldalt ráhúzzuk a sarkait és szorosan feltekerjük. Az elkészült kiflicskéket aztán sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 180 °C-os légkeveréses sütőben (gázon közepesnél nagyobb fokozaton) 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. Ezt a süteményt sütés előtt nem kell megkenni semmivel, csak simán toljuk be a sütőbe.
 Ha egy kis töltelék kifolyik esetleg, akkor pusztán az esztétikum miatt a sütőből kivéve letisztítjuk a végeiről ezt a kifolyt tölteléket.
A megsült süteményeket aztán gazdagon megforgatjuk vaníliás porcukorban és fogyasztható is.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...