Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. augusztus 30., csütörtök

Zöldbabbal göngyölt csirkemell M csőben sütött gnocchival

Újabb csirkemell kreálmányom. Gyakorlatilag kiürítettem a hűtőt leolvasztás előtt, a talált anyagokat felhasználva született ez az étel. Két jó ismerős, a csirkemell és a gnocchi a főszereplők. Mondjuk tekinthető lustaságnak -vagy inkább praktikumnak a melegre hivatkozással-, de a gnocchi bolti. Eredeti olasz, teljesen jó minőségű. Az étel nagyon gyorsan elkészül, háromnegyed óra az egész. Könnyed, nyári fogás.

Hozzávalók (2 személyre):

1 egész csirkemell
1 csomag szeletelt bacon (10 szelet)
1 csomag szeletelt füstölt sajt (ízlés szerinti fajta)
néhány dekagramm zöldbab
1 zacskó gnocchi
0,4 liter zsíros tejszín
1 csokor petrezselyem zöldje
só, bors, citromlé
étolaj, olívaolaj

Elkészítése:

Érdemes a körettel kezdeni, mert azt betoljuk majd a sütőbe és addig készülhet a hús. Ha nem akarunk boltit, akkor mi magunk is elkészíthetjük. Ha a bolti társát választjuk, akkor pusztán annyi teendőnk van, hogy a forrásban lévő só vízbe beleöntjük a zacskó tartalmát, majd addig főzzük, amíg a kis gombóckák szépen felúsznak a víz tetejére. Ez nagyjából 1 percet vesz igénybe, majd leszűrjük és készen van. Egy serpenyőbe öntjük a tejszínt és beforraljuk, ez néhány perc alatt megtörténik. Közben sózzuk, borsozzuk és beleszórjuk a felvágott petrezselyem zöldjét. Ha szépen beforrt, akkor beleöntjük a kifőtt gnocchit és alaposan összeforgatjuk, hogy a tejszín mindenhol bevonja. 

Egy kisebb jénai edényt olívaolajjal vékonyan kikenünk, majd a tejszínes burgonyagombócainkat beleöntjük, a tetejét beborítjuk a szeletelt sajttal. 250 °C-os grill alá tesszük nagyjából 10 percre, hogy a sajt szépen megolvadjon rajta és készen is van.

Amíg a köret a grill alatt van, foglalkozhatunk a hússal.

Egy edényben fizet forralunk és a babunkat blansírozzuk. A vízbe só és kevés citromlé kerüljön. Legjobb (és persze a végén szebb is) ha friss, egész darab zöldbabunk van, nekem most fagyasztott, ráadásul sárga színű zöldbabom volt, ami már össze volt darabolva. Ebből is jó persze, de jobb a friss, ha van. Ha a bab megpuhult (amely lehet ress is, ízlésünk szerint), akkor leszűrjük és félretesszük.
A csirkemellet kettévágjuk, majd a fél csirkemellből nyitott szeletet készítünk. Ha letesszük a mellett, akkor látható, hogy az egyik oldala egyenesebb a másiknál.

A kevésbé szabályos oldalát hosszában egyenletesen bevágjuk, közben a vágás mentén a szeletet áthúzzuk a másik oldalra.

Ha készen van, akkor kétszerese lesz a felülete, olyan lesz, mint egy nyitott könyv.Ettől nyitott szelet. A húst ezt követően lefedjük egy darab folpack fóliával (vagy nylon zacskóval) és a húsklopfoló sima oldalával kiveregetjük a szeletünket. Ha elkészültünk a hússal, akkor a többi darab mellet is ugyan így előkészítjük.

A következő lépés a töltés és a szalonnába göngyölés.

Fogunk egy darab alufóliát és a konyhapultra fektetjük. A szalonnából a szeleteket úgy helyezzük a fóliára, hogy átfedjék egymást egy kis részen. Ha készen van, akkor ráteszünk egy szelet húst, amit gyengéden sózunk, majd egy szelet sajtot, végül a babból egy pár szálat, ami megborsozunk és feltekerjük az egészet. A feltekerésnél vigyázzunk, hogy a szalonna rövidebbik oldalai felől eső végénél kezdjük a műveletet, mert különben szét fog esni az egész. Minél szorosabban tekerjük fel, ha teljesen feltekertük, akkor a két végét nyomkodjuk be. Ha ügyesek voltunk, akkor sem szétesni nem fog, sem a sajt nem fog kifolyni belőle sütéskor.

A kész tekercseinket egy serpenyőben megsütjük. A serpenyőbe étolajat és olívaolajat teszünk, majd közepes hőfokon, többszöri átforgatással megsütjük a húst. A sütés nagyjából 20 percet vesz igénybe, ennyi idő alatt biztosan átsül a csirkemell is, nem marad nyers, bátran fogyasztható. 

 
Ha valaki nem bízik magában, esetleg nem sütött még ilyen módon, akkor süsse körbe a tekercseket, majd tegye a forró sütőbe 20 percre, így is jó lesz.Órákat viszont ne süssük, mert ha a csirkemell kiszárad, akkor borzasztó lesz.

Ha a hús megsült, akkor 5 percig hagyjuk pihenni.

Ha minden készen van, akkor jöhet a tálalás. A tekercseket kissé ferdén felszeleteljük, ízlésünk szerinti vastagságban, majd a tányérra tesszük. A jénaiból tortaszelet módjára vágunk a tejszínes, füstölt sajtos gnocchiból és mellé tesszük.
Én díszítés gyanánt a tányérra őröltem egy kis borsot és gyengéden meghintettem pirospaprikával is.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...