Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. augusztus 28., kedd

Tejberizs

Közkívánatra tejberizst kellett csinálnom. Tegnap tejbegríz volt a kívánság, így kezd kissé egyhangúvá válni a dolog, még szerencse, hogy lassan a sor végére érünk. Még a tejleves lenne, de az talán az egyetlen olyan étel, amit nem készítek el, gyerekkori negatív élményeim hatására, amelyek annyira élénken élnek bennem, ha csak rágondolok rosszul leszek.

Hozzávalók:

15 dkg sima, kezeletlen rizs
5 dkg cukor
2 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
0,5 l zsíros tej
0,2 l víz

A tálaláshoz:

cukrozott kakaópor vagy mogyorókrém

Elkészítése:

A sima, egyszerű, kezeletlen fehér rizst folyó víz alatt átmossuk, kimossuk belőle a felesleges keményítőt. Addig kell mosni, amíg a víz, ami a szűrőből kifolyik, átlátszó, tiszta (keményítő mentes) lesz. A vizet és a tejet a vajjal egy lábasba tesszük, beleöntjük a rizst, a cukrot, a vaníliás cukrot, majd felforraljuk. Ha felforrt, akkor nagyon kicsire vesszük a hőt, hogy éppen pötyögjön, lefedjük az edényt és addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Óvatosan kavargassuk közben, hogy ne nagyon törjük össze a rizsszemeket. A rizs a fajtájától függően 20-30 perc alatt megpuhul és ételünk elkészült. Ha már majdnem teljesen puha, akkor lekapcsolhatjuk a tüzet és lefedve hagyjuk pár percig állni.
Akkor jó, ha az állaga a rizottóhoz hasonlít, szaftos, krémes. Ha túl száraz lenne, akkor kevés tejet öntsünk még hozzá.

Tálaláskor tányérra tesszük és ízlés szerint cukrozott kakaóporral, esetleg mogyorókrémmel kínáljuk, de gyümölcsöt is adhatunk mellé.

Tipp: tejberizs alapból készíthetünk rizsfelfújtat is.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...