Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. szeptember 9., vasárnap

Harcsapörkölt juhtúrós sztrapacskával

A sztrapacska az egyik nagy kedvencem. Sokszor volt nálunk gyerekkoromban, kétféle verzióban, káposztásan és juhtúrósan. Úgy vagyok ezzel, mint a körözöttel, csak juhtúróval tudom elképzelni, tehéntúróval egyszerűen nem finom. Ha káposztásan készül, akkor úgy kell a káposztát megcsinálni, mint a káposztás tésztánál. A lereszelt (vagy finomra metélt) káposztát besózzuk, majd ha a só megdolgozta, ami nagyjából negyed óra alatt megtörténik, akkor kicsavarjuk a levét. Kevés cukrot zsírban (vagy étolajon) karamellizálunk, beledobjuk a kinyomkodott káposztát és addig sütjük, amíg szép barna színe lesz és a káposzta megpuhul. A juhtúrós változatot sokkal könnyebb elkészíteni, de szerintem sokkal finomabb. A leírt recept nagyjából 2 adagra elegendő. Íme.

Juhtúrós sztrapacska

Hozzávalók:

35 dkg krumpli
2 tojás
finomliszt
15 dkg juhtúró (friss bryndza)
étolaj

Elkészítése:

A sztrapacska igazából nokedli, annyi különbséggel, hogy a tésztájában reszelt krumpli van. Aki készített már nokedlit, sztrapacskát is tud készíteni. Első lépésként lereszeljük a krumplit a reszelő finom lyukán, majd hozzáadjuk a tojásokat, megsózzuk és miután elkevertük, annyi lisztet adunk hozzá, hogy egy nokedli állagú tésztát kapjunk. Ne legyen túl híg, de túl sűrű sem. A tésztát aztán lobogó sós vízbe szaggatjuk nokedliszaggatóval és pár perc alatt megfőzzük. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy megfőtt, akkor vegyünk ki egy darabot és kóstoljuk meg.
A kész tésztát leszűrjük, majd folyó víz alatt átmossuk a szűrőben (a rajta lévő esetleges kulimáztól szabadulunk meg így). Miután lecsepegtettük már csak annyi a dolgunk vele, hogy összekeverjük a juhtúróval. Ez úgy történik, hogy egy serpenyőt felmelegítünk, kevés étolajat öntünk bele, majd beletesszük a sztrapacskát és átforrósítjuk. Ha átforrósodott, akkor rámorzsoljuk a juhtúrót és kevergetjük, rázogatjuk, míg a túró megpuhul és szépen bevonja a sztrapacskánk darabjait.

Mindenféle pörköltnek kiváló kísérője lehet, én most halból készítettem hozzá pörköltet.

Harcsapörkölt

Hozzávalók:

40 dkg harcsa (nyúzott, filézett), esetleg halbelsőség, ha van
2 nagy fej hagyma
néhány darab paradicsom és paprika (elhagyható)
étolaj, olívaolaj
só, bors, őrölt kömény, babérlevél, pirospaprika

Elkészítése:

Annyi a különbség az ilyen típusú pörköltek és a "hagyományos" pörköltek között, hogy itt a húst csak a végén tesszük bele az alapba, tehát az alap készítésére kell koncentrálnunk igazából. Harcsán kívül bármilyen halból elkészíthetjük, ami ízlésünknek megfelelő, busából, pontyfiléből, bármiből.
Étolaj és olívaolaj keverékén üvegesre sütjük a hagymát, megszórjuk őrölt pirospaprikával, majd ízlés szerint rátesszük a feldarabolt paradicsomot és paprikát és kevés vízzel felöntve pároljuk. Egészen addig pároljuk, amíg a hagyma megpuhul, a paradicsom és paprika szétfő, mag elkészül az alapunk. Ha szükséges, akkor apránként mindig pótoljuk a vizet. Közben ízesítjük is, sózzuk, borsozzuk, köményt adunk hozzá és beledobunk egy babérlevelet is. Ha z alap elkészült, akkor beletesszük a halhúst, ami tényleg pár perc alatt átfő és készen is van.

Tálaláskor szedünk a sztrapacskából, mellé a pörköltből és készen is van.

Ha paprikásnak készítjük a halat, akkor a kész alapot leturmixoljuk, majd kevés tejfölös habarással sűrítjük, visszatesszük a tűzre és ebbe tesszük bele a húst. Így sokkal szebb, krémesebb, homogénebb lesz a szaftja.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...