Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. szeptember 30., vasárnap

Kapros csirke- és borjúbecsinált

Nem tudom miért hívják becsináltnak a becsináltat, ezért utánanéztem. A wikipedia szerint: "A becsinált puhára vagy félpuhára párolt fehér húsból (csirkéből vagy halból) dinsztelt zöldséggel lében készített leves vagy húsétel. Lehet liszttel meghintve tojássárgával elkeverni, vagy világos vajas rántással sűríteni, tejszínnel dúsítani. A szó eredetileg azt jelentette: „befőzött”." Most már tudom.
Szóval becsináltat csináltam. Csirkemellből és borjúhúsból, rizzsel. Régen készítettem már, elővettem egy régi Magyar Konyha receptet (1998. 4. szám, 6. oldal), amit átalakítottam picikét. Érdemes rászánni az időt, többféle húsból is kipróbálni, az eredeti recept bárányhúst ír.

Hozzávalók:

A hús elkészítéséhez:

1 kg hús (esetemben csirkemell és borjúcomb)
2 szál sárgarépa
1 szál gyökér
1 darabka zeller
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
bő csipet szemes bors
1 csokor kapor (szárított is jó)
só, húsleves kocka (ételízesítő)

A mártáshoz:

5 dkg vaj
2 evőkanál finomliszt
0,5 liter főzőlé (amiben a hús főtt)
0,2 liter zsíros tejszín
fél citrom leve
1 csokor kapor (szárított is jó)
2 tojás sárgája

Elkészítése:

Először is a húsokat meg kell főzni. Egy megfelelő méretű fazékba vizet teszünk, majd felforraljuk. Ha felforrt, akkor beletesszük valamennyi zöldséget, fűszert és ízesítőt, és a forrásban lévő vízbe tesszük a húsokat is. Használhatunk csontos húst is, sőt! Ha minden benne van az edényben, akkor lefedjük és közepes lángon főzzük. Nagyjából 1-1,5 órát főzzük, ez függ a hústól is. A borjú és a csirkemell is hamar megfő. Azért forrásban lévő vízbe tesszük a húst, mert ennél az ételnél az a lényeg, hogy a húsnak legyen finom íze, így ha forró vízbe tesszük a húst, akkor annak a pórusai bezáródnak, így jobb ízű, szaftosabb lesz.
Ha a húsok megfőttek, akkor hagyjuk a saját levében hűlni, majd kiemeljük a léből és nagyobb darabokra vágjuk. A főzőléből 0,5 litert átszűrünk, erre szükségünk lesz a mártásnál.

Elkészítjük a mártást. Egy megfelelő méretű edényben megolvasztjuk a vajat, megszórjuk a liszttel, de nem pirítjuk zsemle színűre. Ha átforgattuk a vajon a lisztet, akkor felöntjük a félretett főzőlével és a tejszínnel. Megadjuk a pikantériáját a citromlével, aprított kaporral fűszerezzük és beforraljuk.

Ha a mártásunk szépen beforrt, akkor legírozni kell az ételünket. A legírozás tojássárgával történő dúsítást, finomítást jelent. Egy dolog nagyon fontos, hogy az ételbe került legírral nem szabad tovább forralni amit főzünk, mert kicsapódhat a tojás és gusztustalan csomókat kaphatunk.

Tehát, ha szépen beforrt a mártás, akkor lekapcsoljuk a tűzhelyet és várunk pár percet. Felütjük a tojásokat és egy edénybe tesszük a sárgáját. Merünk hozzá a mártásból, haberővel elkavarjuk, majd a mártásba öntjük folytonos kevergetés közben. Annyi hő van még a mártásban, hogy nem marad nyers a tojás, de csökkent a hő annyira, hogy nem fog kicsapódni.

Ha a legírozással végeztünk, akkor beletesszük a feldarabolt húsokat az edénybe, óvatosan átforgatjuk, hogy minden húsrészt bevonjon a szósz és tálalhatunk.

Főtt burgonya, párolt zöldség, főtt rizs illik hozzá. Én most főtt rizzsel készítettem, amit pirított hagymával és kukoricával dúsítottam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...