Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. szeptember 30., vasárnap

Zsályás-vajas tortellini paradicsomszósszal

Sokszor nehezen szánja rá magát az ember, hogy ilyesfajta ételt készítsen, amit ráadásul zacskóban is lehet kapni, méghozzá jó minőségben és néhány perc alatt elkészül. De más. Mégis más, ha a tésztát, a tölteléket is mi készítjük el. Ha nagyobb mennyiségben készítjük, akkor főétel is lehet belőle, ha kicsit nagyobbakat készítünk, akkor kiváló előétel. A töltelék is olyan lehet, amilyet csak akarunk, szinte végeláthatatlan fajta töltelékkel tölthetjük meg. Igazából az egész nem bonyolult, csak rá kell szánni az időt.

Hozzávalók (8, 6 cm átmérőjű darabhoz):

Tésztához:

10 dkg finomliszt
1 darab tojás
1 nyelet olívaolaj

Töltelékhez:

10 dkg csirkemell
1 kis fej hagyma
olívaolaj, étolaj
vaj
1 kanál finomliszt
2 dl zsíros tej
2 dkg reszelt sajt
só, bors
kakukkfű, szurokfű, bazsalikom

Szószhoz:

0,5 liter nyers paradicsomlé (vagy 1 nagy sűrített paradicsom+víz)
só, bors, cukor, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom

Tálaláshoz:

5 dkg vaj
néhány levél friss zsálya
5 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

Kezdjünk a tésztával, mert kicsit pihentetni kell. A lisztet a tojással, sóval, olívaolajjal összegyúrjuk. A tésztának keménynek, de egyben rugalmasnak is kell lennie. Ha összegyúrtuk a tésztát és szép sima, akkor folpackba csomagoljuk és a hűtőbe tesszük pihenni.

Míg pihen a tészta, addig készítsük el a tölteléket. Először készítsünk besamelmártást. Kevés vajat olvasszunk meg, majd hintsük meg a liszttel, nem kell zsemleszínűre pirítani. Öntsük fel a tejjel, így elkészült a besamelmártás. Beleszórjuk a reszelt sajtot és ha elolvadt, akkor készen van.
A húst nagyon finomra vágjuk (darálhatjuk is, ha akarjuk). Nagyon finomra vágjuk a vöröshagymát is, amit aztán olívaolaj-étolaj keverékében megdinsztelünk. Rádobjuk a húst is, fűszerezzük. Ha a hús megsült, ami néhány perc alatt megtörténik, akkor beleforgatjuk a besamelmártásba és a töltelékünk készen is van. A fűszerezés ízlés szerinti, érdemes kóstolgatni. A kész tölteléket hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni.

Közben egy edénybe odarakhatjuk a paradicsomszószt is, ráér főni. Egy kisebb edénybe öntjük a nyers, passzírozott paradicsomot, ízlésünk szerint fűszerezzük és csendes tűzön hagyjuk főni, hogy sűrűsödjön.

Ha a tészta kipihente magát, a töltelék pedig kihűlt, akkor kezdhetjük a töltést.

Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk a tésztánkat. Akkora legyen, hogy kényelmesen elférjenek majd a kis kupackáink, hosszúkásra nyújtsuk, mert ketté kell majd vágnunk. Ha a tésztát kinyújtottuk, akkor hosszában kettévágjuk. Egy kanál segítségével kényelmes távolságban elhelyezzük a tölteléket. A mennyiségből én 8 darab 6 cm átmérőjű tortellinit készítettem, ha kisebb kupacokat csinálunk, akkor kisebb, de több darab lesz belőle. Ha a kis kupackáink megvannak, akkor vizes késsel vagy ecsettel a kupacközöket átkenjük és rátesszük a tetejére a másik a tésztalapot. Igazából most jön a mutatvány legfontosabb része. Ha itt elrontjuk, akkor dobhatjuk ki az egészet. Ez a mutatvány pedig, hogy a két tésztalapot úgy kell összeilleszteni és hermetikusan lezárni, hogy főzéskor ne nyíljon ki, mert akkor kijön belőle a töltelék. Mivel nincs spéci tortellini készítő eszközöm de szerettem volna, hogy szép legyen a végeredmény, így célszerszámként a linzerkiszúrót használtam. Ez megadta a formáját, a kis kedves hullámokat oldalt. Ha nincs ilyen, akkor pogácsaszaggatóval, de akár egy pohárral is kiszúrhatjuk. Ha kiszaggattuk a tésztát, akkor óvatosan a kezünkben tartva összenyomkodjuk a tészta szélét úgy, hogy a belsejében lévő levegőt kipréselgetjük belőle, mert ha levegő marad a belsejében, akkor szinte biztos, hogy a gondos ragasztásunk ellenére is szétesik majd.

Közben egy fazékban már fő egy szép adag víz, amit megsózunk. A kész tésztácskákat belecsúsztatjuk és 3-5 perc alatt megfőzzük. Ha nagyon autentikusak akarunk lenni, akkor al dente főzzük a tésztát, arra kell feltétlenül vigyázni, nehogy túlfőzzük, mert szétesik.

Míg fő a tészta előkészítjük a zsályás vajat. Egy serpenyőbe tesszük a vajat, megolvasztjuk, majd beledobjuk a lehetőleg friss zsályaleveleket. Pár percig hagyjuk a tűzön, így a vaj átveszi a zsálya jellegzetes ízét.

A kifőtt tortellinit szűrőlapáttal kiemeljük a vízből, majd a zsályás vajba tesszük és átforgatjuk benne, egy kanál segítségével locsolgatjuk, hogy mindenhol átjárja a tésztát az ízesített vaj.

Tálaláskor egy kanál paradicsomszószt teszünk egy mélytányérba, ráteszünk egy tortellinit, az egyik felére locsolunk egy kevés paradicsomszószt, majd a másik felére reszelt sajtot szórunk, A sajt lehet ízlésünk szerinti, akár parmezán is, de trappista is megfelelő.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...