Sokszor nehezen szánja rá magát az ember, hogy ilyesfajta ételt készítsen, amit ráadásul zacskóban is lehet kapni, méghozzá jó minőségben és néhány perc alatt elkészül. De más. Mégis más, ha a tésztát, a tölteléket is mi készítjük el. Ha nagyobb mennyiségben készítjük, akkor főétel is lehet belőle, ha kicsit nagyobbakat készítünk, akkor kiváló előétel. A töltelék is olyan lehet, amilyet csak akarunk, szinte végeláthatatlan fajta töltelékkel tölthetjük meg. Igazából az egész nem bonyolult, csak rá kell szánni az időt.
Hozzávalók (8, 6 cm átmérőjű darabhoz):
Tésztához:
10 dkg finomliszt
1 darab tojás
1 nyelet olívaolaj
só
Töltelékhez:
10 dkg csirkemell
1 kis fej hagyma
olívaolaj, étolaj
vaj
1 kanál finomliszt
2 dl zsíros tej
2 dkg reszelt sajt
só, bors
kakukkfű, szurokfű, bazsalikom
Szószhoz:
0,5 liter nyers paradicsomlé (vagy 1 nagy sűrített paradicsom+víz)
só, bors, cukor, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom
Tálaláshoz:
5 dkg vaj
néhány levél friss zsálya
5 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
Kezdjünk a tésztával, mert kicsit pihentetni kell. A lisztet a tojással, sóval, olívaolajjal összegyúrjuk. A tésztának keménynek, de egyben rugalmasnak is kell lennie. Ha összegyúrtuk a tésztát és szép sima, akkor folpackba csomagoljuk és a hűtőbe tesszük pihenni.
Míg pihen a tészta, addig készítsük el a tölteléket. Először készítsünk besamelmártást. Kevés vajat olvasszunk meg, majd hintsük meg a liszttel, nem kell zsemleszínűre pirítani. Öntsük fel a tejjel, így elkészült a besamelmártás. Beleszórjuk a reszelt sajtot és ha elolvadt, akkor készen van.
A húst nagyon finomra vágjuk (darálhatjuk is, ha akarjuk). Nagyon finomra vágjuk a vöröshagymát is, amit aztán olívaolaj-étolaj keverékében megdinsztelünk. Rádobjuk a húst is, fűszerezzük. Ha a hús megsült, ami néhány perc alatt megtörténik, akkor beleforgatjuk a besamelmártásba és a töltelékünk készen is van. A fűszerezés ízlés szerinti, érdemes kóstolgatni. A kész tölteléket hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni.
Közben egy edénybe odarakhatjuk a paradicsomszószt is, ráér főni. Egy kisebb edénybe öntjük a nyers, passzírozott paradicsomot, ízlésünk szerint fűszerezzük és csendes tűzön hagyjuk főni, hogy sűrűsödjön.
Ha a tészta kipihente magát, a töltelék pedig kihűlt, akkor kezdhetjük a töltést.
Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk a tésztánkat. Akkora legyen, hogy kényelmesen elférjenek majd a kis kupackáink, hosszúkásra nyújtsuk, mert ketté kell majd vágnunk. Ha a tésztát kinyújtottuk, akkor hosszában kettévágjuk. Egy kanál segítségével kényelmes távolságban elhelyezzük a tölteléket. A mennyiségből én 8 darab 6 cm átmérőjű tortellinit készítettem, ha kisebb kupacokat csinálunk, akkor kisebb, de több darab lesz belőle. Ha a kis kupackáink megvannak, akkor vizes késsel vagy ecsettel a kupacközöket átkenjük és rátesszük a tetejére a másik a tésztalapot. Igazából most jön a mutatvány legfontosabb része. Ha itt elrontjuk, akkor dobhatjuk ki az egészet. Ez a mutatvány pedig, hogy a két tésztalapot úgy kell összeilleszteni és hermetikusan lezárni, hogy főzéskor ne nyíljon ki, mert akkor kijön belőle a töltelék. Mivel nincs spéci tortellini készítő eszközöm de szerettem volna, hogy szép legyen a végeredmény, így célszerszámként a linzerkiszúrót használtam. Ez megadta a formáját, a kis kedves hullámokat oldalt. Ha nincs ilyen, akkor pogácsaszaggatóval, de akár egy pohárral is kiszúrhatjuk. Ha kiszaggattuk a tésztát, akkor óvatosan a kezünkben tartva összenyomkodjuk a tészta szélét úgy, hogy a belsejében lévő levegőt kipréselgetjük belőle, mert ha levegő marad a belsejében, akkor szinte biztos, hogy a gondos ragasztásunk ellenére is szétesik majd.
Közben egy fazékban már fő egy szép adag víz, amit megsózunk. A kész tésztácskákat belecsúsztatjuk és 3-5 perc alatt megfőzzük. Ha nagyon autentikusak akarunk lenni, akkor al dente főzzük a tésztát, arra kell feltétlenül vigyázni, nehogy túlfőzzük, mert szétesik.
Míg fő a tészta előkészítjük a zsályás vajat. Egy serpenyőbe tesszük a vajat, megolvasztjuk, majd beledobjuk a lehetőleg friss zsályaleveleket. Pár percig hagyjuk a tűzön, így a vaj átveszi a zsálya jellegzetes ízét.
A kifőtt tortellinit szűrőlapáttal kiemeljük a vízből, majd a zsályás vajba tesszük és átforgatjuk benne, egy kanál segítségével locsolgatjuk, hogy mindenhol átjárja a tésztát az ízesített vaj.
Tálaláskor egy kanál paradicsomszószt teszünk egy mélytányérba, ráteszünk egy tortellinit, az egyik felére locsolunk egy kevés paradicsomszószt, majd a másik felére reszelt sajtot szórunk, A sajt lehet ízlésünk szerinti, akár parmezán is, de trappista is megfelelő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése