Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. szeptember 29., szombat

Rántott zöldségek sajtmártással és hasábbugonyával

A múltkor Jamie Oliver egyik műsorában láttam, hogy sűrű, sörrel készült palacsintatésztába forgatva sütött meg zöldségeket, amelyek között ha jól emlékszem, még kelkáposzta levelek is voltak. "Magyarosabb" dolog talán inkább panírozni, viszont így is lehet mindenféle zöldséget sütni, amihez csak kedvünk szottyan. Akár még kelkáposzta levelet is. Az egyszerűség kedvéért, és mert még el lehet csípni belőle mostanában frisset, hazait, a cukkini, patisszon, karfiol, brokkoli, krumpli az, amiből gyorsan az asztalra varázsolhatunk egy szép adagot.
Hogy ne a szokásos tartár legyen hozzá, sajtmártást készítettem és sültkrumplival tálaltam.

Hozzávalók:

Sült zöldségekhez:

Brokkoli, karfiol, cukkini, patisszon (csillagtök), krumpli
liszt, tojás, zsemlemorzsa
étolaj

Sajtmártáshoz:

1 jó nagy evőkanál vaj
1 erősen csapott evőkanál finomliszt
2 dl zsíros tejszín (vagy zsírdús tej)
5 dkg reszelt sajt (trappista, de ízlésünk szerint bármilyen lehet, akár kékpenészes sajt is)
só, bors, reszelt szerecsendió

Elkészítése:

A panírozott zöldségek elkészítése roppant egyszerű. A patisszon és a cukkini hámozás és sózás után nyersen panírozható és bő olajban kisüthető. A brokkolit és a karfiolt kb 10 perc alatt majdnem teljesen puhára kell főzni sós vízben, vigyázva, nehogy szétfőjön, mert akkor nem lehet panírozni (ha így járunk, akkor krémleves még mindig lehet belőle). A megpuhult zöldséget leszűrjük, hagyjuk kihűlni, majd panírozzuk és bő olajban kisütjük. A rántott krumplihoz a nagyobb szem krumplikat héjában, sós vízben megfőzzük, majd megpucoljuk, 0,5-1 cm-es darabokra vágjuk, panírozzuk és bő forró olajban kisütjük.

A Sajtmártáshoz a vajat egy edényben felolvasztjuk. Ha a vaj elolvadt, akkor meghintjük a liszttel és átforgatjuk. Nem kell zsemleszínűre pirítani. Ezt követően hozzáöntjük a tejszínt (vagy a tejet) és csomómentesre keverjük. Ez így gyakorlatilag egy besamelmártás. Ha felforrt, akkor beleszórjuk a reszelt sajtot, enyhén sózzuk (sajt függvényében), borsozzuk és megillatosítjuk frissen reszelt szerecsendióval. Pár percig főzzük, amíg a sajt teljesen elolvad és szép selymes állagú lesz. Készen is van.

Az étel körete hasábburgonya volt. A nyers krumplit tetszőleges módon hasábokra vágjuk és bő forró olajban szalmasárgára sütjük. Én a hámozott, felvágott krumplit sütés előtt egy órácskát hideg vízben hagyom állni, néhányszor átforgatom a vízben és friss vízzel öntöm fel. Ezzel a módszerrel a felesleges keményítőtől szabadulok meg. Sütés előtt egy konyharuhával szárazra törölgetem. Az eredmény kívül ropogós, belül puha krumpli.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...