Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. szeptember 23., vasárnap

Szilvia szelet

Ez egy tipikus lakodalmas süti, cuppanós krémmel. Egy kicsit macerás az elkészítése a lapok miatt, de a krém már egyszerű és a végeredmény megéri.

Hozzávalók:

Tésztához:

2 evőkanál méz
10 dkg cukor
5 dkg margarin (vagy vaj)
2 tojás
40 dkg finomliszt
1 kávéskanál szódabikarbóna

Krémhez:

0,5 liter zsíros tej
8 evőkanál rétesliszt (ha nincs finomliszt is jó)
20 dkg porcukor
20 dkg margarin (vagy vaj)
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

Először süssük meg a lapokat. Ha ezt kibírtuk idegekkel, akkor már gyerekjáték lesz. Azért macerás egy kicsit, mert ugyan a tésztát könnyű összeállítani, de a nyújtása nehézkes egy cseppet.
Egy edényben langyosítsuk meg a mézet, majd tegyük bele a margarint olvasszuk fel, majd a két tojást is kavarjuk el benne. Vigyázzunk, nehogy tojásrántotta legyen belőle! Ha megkaptuk a szép, homogén anyagunkat, akkor öntsük hozzá a szódabikarbónás liszthez és dolgozzuk össze. Előbb a fakanállal, amivel az alapot is kavargattuk, majd kézzel folytatva, hogy a tészta összeálljon.

A kész tésztát három részre osztjuk, majd vékonyan tepsi méretűre nyújtjuk. A nyújtáskor a deszkát lisztezni kell, hogy ne ragadjon le, a szélei pedig repedeznek erőteljesen, de ez ne szegje kedvünket. Akinek úgy tetszik megsütheti a tepsi hátán, én sütőpapírral bélelt tepsiben szoktam. A sütőt 190 °C-ra melegítem légkeveréssel (gázon közepesnél nagyobb fokozat), amelyben 3-5 perc alatt megsül a tészta. Világos színűre süssük, nem kell kiszárítani. mielőtt betesszük a tésztát érdemes villával megszurkálni, így nem fog felpúposodni sütéskor.

A kész tésztalapokat hagyjuk kihűlni.

Elkészítjük a krémet. Két színű krémre van szükségünk. Először a lisztet csomómentesen elkeverjük a tejben, majd felforraljuk és addig főzzük, míg besűrűsödik. Vigyázzunk, hogy nehogy csomós legyen. Réteslisztet könnyebb csomómentesre keverni, de a finomliszt is jó, ha az van otthon. Ha ez kész, akkor hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

A porcukrot elkeverjük a margarinnal (vajjal), majd a főzött alapot belekeverjük és alaposan eldolgozzuk. A kész krémnek kivesszük a felét, majd az egyik felébe beledolgozzuk a sima kakaóport és egy zacskó vaníliás cukrot.

A már kihűlt tepsibe rakunk egy sütőpapírt, majd belefektetünk egy lapot. Erre mehet az egyik krém, amelyik éppen szimpatikus. Ezt elsimítjuk a tésztán, majd újabb tészta, a másik krém, végül a tetejére az utolsó lap kerül. A tetejére mázat teszünk, amely készülhet tortabevonóból, de főzhetjük mi magunk is cukorból, kakaóporból és vízből (10 dkg cukrot 2 evőkanál kakaóporral és kevés vízzel addig főzünk, míg besűrűsödik, majd egy jó darab hideg margarint vagy vajat elkeverünk benne). Ha nem szeretjük a mázat, akkor porcukrozhatjuk is.

Az összeállított süteményt nem tudjuk rögtön felvágni, mert kicsit kemény, hagyni kell állni pár órát, hogy vágható legyen.

Ha az állásban megpuhult, akkor tetszőleges módon felvágjuk és fogyasztható is.








1 megjegyzés:

  1. Nekem a szurkálás ellenére is kicsit "rücskös" szokott lenni az ilyenféle tészták felülete. De betöltve nem vészes.
    Jó ez a recept!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...