Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. október 30., kedd

Ananász otthoni feldolgozása

Az én gyerekkoromban, amikor a banánt pult alól és darabra adták, a narancs kubai volt, zöld, pucolhatatlan és semmilyen ízű, ananászt nem is láttam, sem licsit, sem egyéb olyan déligyümölcs-különlegességet, amit manapság úgy veszünk meg, hogy annyira természetes, mint az alma.

De szerencsére a mai gyerekek már látnak és kóstolhatnak is ilyen gyümölcsöket, nem csak konzervdobozból néz rájuk a boltban, vagy még úgy sem.
Amikor legutóbb sikerült friss licsit vásárolnom, nem gondoltam, hogy le kellene írnom, hogyan kell megtisztítani, mert igazából semmi különös nem volt rajta. A külső, rücskös héjától megtisztított érdekes, kocsonyás állagúra hasonlító gyümölcshús élménydúsabb volt, mint konzerv változata és a fogyasztása egyszerű mutatvány volt. A licsinek a magja az, ami szerintem igazán érdekes. Miután annak idején az avokádó magjával zátonyra futottam -csak a gyökere fejlődött, a szára nem akart elindulni-, gondoltam megpróbálkozom a licsi magjával. Érdekes volt, már majdnem lemondtam róla, amikor olyan 5 hét elteltével kikelt a mag a földből. Vagy túl mélyre ültettem, vagy egyéb baja volt, a lényeg, hogy kikelt. Nagyon szép növény lett belőle, hamar hozott pár levelet, amelyek először bordó árnyalatúak voltak, majd zöldre váltottak, elértek egy pár leveles állapotot, majd mintha megálltak volna a fejlődésben. Szépek, gondolom nőnek is, majd meglátom mi lesz belőlük.
De nagyon elkalandoztam, térjünk vissza az ananászra.

A friss ananászt gyakorlatilag teljesen felesleges összehasonlítani a konzerv változatával, mert az íze teljesen más. Nagyon evidens lenne, ha azt mondanám, hogy a friss ananásznak ananász íze van, de talán azért nem annyira evidens, mert nyilván nem nyomja el a cukoroldat íze, így előjönnek a savai, az édeskés-savanykás íze, amely miatt mondom azt, hogy ananász íze van.

Csak azért, hogy egy kis tudományt is vigyek a dologba.


A közép-amerikai indiánok már kétségtelenül több évszázada fogyasztottak ananászt, amikor az Újvilágban tett második útja során Kolumbusz Kristóf felfedezte. Feltételezések szerint az ananász elnevezése a guarani indián nyelvből ered, ahol általában gyümölcsöt neveznek meg vele, jelentése pedig: kiváló! A gyümölcsöt 1535-ben mutatták be a spanyol királyi udvarnál, és a portugálok révén a nagy kereskedelmi hajóutak kialakulásával párhuzamosan terjedt el, azonban Európában még a XVI. és XVII. században is ritkaságnak számított, Amerikából hozták be. Ugyanakkor kedvez az ananásznak az üvegházas termesztési mód is Hollandiában, Nagy-Britanniában, majd Franciaországban: XIV. Lajos megköveteli kertészeitől, hogy a Choisy-le-Roi-i királyi kastély üvegházában ananászt termesszenek. A XIX. században már a piacokon is kapható a gyümölcs. A tengerentúlról származó import azonban hamarosan az üvegházi termesztés versenytársává válik (forrás: http://www.mindmegette.hu/hatarozo/28).


Előfordulása trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző. Őshazája Közép-Amerika és Dél-Amerika. A Fülöp-szigeteken a 16. század elején leveleinek rostjából szöveteket készítettek. A 19. századra hazánkban is elterjedt. Az Esterházy család Kismartonban lévő kastélyánál üvegházakban nevelte az ananászt, amelyből 1830-ban 400 db-ot szüreteltek (forrás: wikipedia).

Biztos nem árulok el vele titkot, hogy az ananász  mennyire egészséges gyümölcs (forrás:wikipedia).

Ananász (nyers)
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 50 kcal   200 kJ

12,63 g
- Cukrok  9,26 g

- Rost  1,4 g  

0,12 g
0,54 g
Tiamin (B1-vitamin)  0,079 mg  
6%
2%
Niacin (B3-vitamin)  0,489 mg  
3%
Pantoténsav (B5-vitamin)  0,205 mg 
4%
B6-vitamin  0,110 mg
8%
Folsav (B9-vitamin)  15 μg 
4%
C-vitamin  36,2 mg
60%
Kalcium  13 mg
1%
Vas  0,28 mg
2%
Magnézium  12 mg
3% 
Foszfor  8 mg
1%
Kálium  115 mg  
2%
Cink  0,10 mg
1%

A százalékos értékek az amerikai felnőtt
javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.
Forrás: USDA tápanyag adatbázis


További jótékony hatásairól, amely közül a legfontosabb a fogyasztó hatása, itt lehet többet megtudni.

Amiért most elővettem ezt az egész ananász témát, hogy nagyon szép ananászt sikerült vásárolnom a zöldségesnél. Nem emlékszem és nem is néztem meg, hogy mennyibe kerül a konzerv szeletelt ananász, ez a friss 399 Ft-ba került. Gondolom nagyjából egy árban lehetnek, de érdemes kipróbálni, frissen fogyasztani, hogy érezzük a különbséget a friss és a konzerv változat íze között.

A kész ananászt nem különösebben nehéz otthon fogyaszthatóvá tenni. A legfontosabb talán, hogy úgy kell megtisztítani körben, hogy minden felesleges, ehetetlen dolog lekerüljön róla, valamint a belseje eléggé fás, amit ki kell dobni. Egyébként 10 perces munkával fogyasztható. Íme.
















2 megjegyzés:

  1. Na, mire (is) jó a pogácsaszaggató! Magamtól eszembe nem jutott volna.
    Imádjuk az ananászt, az egész család, de én nem szeretem pucolni. Nekem könyékig folyik a ragadós, édes leve - de azért velem pucoltatják a kedves családtagjaim, mert nagyon jó hatással van a bőrre.
    De jó, nem lesz ráncos a könyököm!

    VálaszTörlés
  2. Ha magyaros dolgokból szeretnétek még válogatni a családi ünnepi asztalra akkor: A magyar úri család konyhája c. ajánlom.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...