Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. október 21., vasárnap

Korianderrel hintett töltött csirkecomb grillezett polentával (puliszkával) és paradicsomos padlizsán raguval

Nem akartam csak egyszerűen sült csirke fűszerrel megszórni és simán megsütni a csirkecombot, ezért a korianderes fűszerezés mellett döntöttem. Nagyon szeretem a koriandert, teljesen véletlenül lettünk barátok, de sokszor használom. Nagyon kellemes illatú, aromás fűszer. Régóta szemezek már a puliszkával is, vagyis manapság divatosan polentának hívott kukoricakásával (milyen jó, hogy annyi ételnek, ami a magyar paraszti konyhában megtalálható volt korábban, a külföldről népszerűvé vált nevét használjuk, sokszor magyarul azt sem tudjuk, hogy mit jelent). Bár az az igazság, hogy a puliszka és én egyáltalán nem szerettük egymást, gyerekkoromból csupa rossz emlékem van róla. De ahogy öregszek változok, így megeszek olyan dolgokat is, amiket régen egyáltalán nem. Tehát az illatos korianderes csirkecombokat grillezett puliszkával tálaltam, mivel pedig megint volt pár padlizsán a kamrában, így készítettem belőle -jobb szó híján- ragut paradicsommal és hagymával. Sok hozzávalós étel, de egyszerűen elkészíthető, a csirkecomb sütése veszi el az időt igazából (láttam az egyik főzős műsorban, hogy 40 perc alatt megsütötték a csirkecombot, nekem még ez a "mutatvány" sosem sikerült ilyen gyorsan). A biztonság kedvéért azért dobáltam pár krumplit is a tepsibe, hogy ne szomorkodjanak a combok magukban...

Hozzávalók 4 személyre:

Csirkecombhoz:

4 darab egész csirkecomb
10 dkg zsírszalonna
2 szem vöröshagyma (1 nagyobb és egy kisebb)
4 darab száraz zsemle (vagy kenyér)
1-2 darab tojás
1 csokor petrezselyem zöldje
olívaolaj
só, bors, paprika, fél marék koriander mag

Polentához (puliszkához):

2,5 dl víz
1,5 dl zsíros tej
8 dkg étkezési kukoricadara
1 húsleves kocka

Paradicsomos padlizsán raguhoz:

1 kisebb padlizsán
4 darab paradicsom
1 szem lilahagyma
1 nagyobb gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, bors, kakukkfű

Elkészítése:

Érdemes a csirkét berakni a sütőbe, mert annak bőven mérik az időt. Ha valaki nem szereti a töltött csirkecombot, akkor a töltelék nélkül készítse, bár szerintem az egyik legfinomabb étel a világon a töltött csirkecomb. A töltelék úgy készül, hogy a szalonnát felcsíkozzuk és az egyik csíkot kivesszük a sorból, amit nagyon apróra feldarabolunk. Ennek az aprított szalonnának kisütjük a zsírját, majd rátesszük az egyik vöröshagymát, amit finomra vágtunk. Ha üveges a hagyma, akkor mehet rá a petrezselyem zöldje, amit finomra vágtunk, majd a vízbe áztatott és kinyomkodott zsemle (kenyér is jó, ha az van otthon). A tüzet elzárhatjuk már ilyenkor.

Paprikával adunk egy kis színt neki (ez ízlés szerint elhagyható belőle), majd borsozzuk, sózzuk és ráütünk egy tojást, amivel szépen eldolgozzuk. Ha nagyon száraz lenne, akkor ráütünk még egy tojást. Dúsíthatjuk ezt a tölteléket májjal, gombával, ízlésünk szerint. Ez a töltelék mehetne egész töltött csirkébe, húslevesbe (felénk megfőzik a fövő húsleves tetején a celofánba csomagolt tölteléket, amit aztán felszeletelnek és a leves mellé betétként kínálják, az állaga olyasmi, mint a knédli), most csirkecomb lett vele megtöltve. Ha sok lenne a töltelék, akkor a tepsiben a hús mellé kell tenni és szépen megsül, nagyon finom külön is. A töltelékkel megtöltjük a combokat. A comb alsó része felől a bőrt felhúzzuk, ráhalmozzuk a tölteléket a húsra, majd visszahúzzuk a bőrt.

A húst aztán tepsibe tesszük, majd mozsárban sóval összetört koriander maggal fűszerezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal, teszünk pár szelet szalonna csíkot a tetejére, majd alufóliával lefedjük a tepsit és a forró sütőbe toljuk. Én alsó-felső sütésen, légkeverés nélkül, 220 °C-on sütöttem egy bő órát, mire a hús megpuhult, majd felső grill alatt még 20 percig sütöttem, hogy a bőre szépen megpiruljon. A tepsibe a hús mellé dobálhatunk nagyobb darabokra aprított krumplit, ami sózunk, olívaolajjal meglocsolunk és a hús mellett szépen megsül.

Amíg a hús sül a sütőben, készítsük el a puliszkát. Annak idején dédi mama nem csinált ilyet a puliszkával, akkor mézzel és tejjel locsolták le és tányérból egyszerűen megették, de most adunk a flancnak és grillezni fogjuk. Ettől rögtön olyan érzésünk lesz, mintha étterembe mentünk volna...
Szóval a vizet feltesszük főni, ha felforrt, akkor beledobunk egy húsleves kockát, amit szépen elkevergetünk, hogy feloldódjon benne. Ha van esetleg kis maradék húslevesünk, az még jobb, akkor abból vegyünk 2,5 dl-t. Ha kész a leves alapunk, akkor beleöntjük a tejet, majd miközben forr állandó kevergetés mellett belehintjük a kukoricadarát. Vannak, akik fél órát főzik ilyenkor, de nem kell ilyen sokáig főzni. Ha benne van a dara a folyadékban, akkor picit mérsékeljük a hőt, majd 5 percig főzzük az ételt. A dara megdagad, vigyázni kell, mert nagyon "köpködni" fog fövés közben. Szükségünk lesz egy edényre, amibe majd formára hűtjük a puliszkát. Én egy alacsony falú műanyag edénybe öntöttem, amit előtte vékonyan kiolajoztam. Mindegy mibe rakjuk, csak olajozzuk ki, mert nem fogjuk tudni majd kiszedni. Minél kisebb edénybe tesszük, annál magasabb lesz a kész puliszka, így ez a lépés ízlésünk szerinti.
Ha a kiolajozott edénybe öntöttük a puliszkát, akkor hagyjuk kihűlni.
A kihűlt puliszkát az edényből kiborítjuk, majd tetszőleges darabokra vágjuk és grillserpenyőben megsütjük. Ez csak esztétikai célt szolgál, mert nagyon gusztusos, ha a grilltől csíkok sülnek bele. Ha nincs grillserpenyőnk, akkor sima serpenyőben mindkét oldalának adunk egy kis színt. Ezzel a puliszka készen van. Következhet a padlizsán.

Miután a padlizsán paradicsommal készül és szerintem gusztustalan a paradicsom pöndörödő héja az ételben, az első lépés, hogy leforrázzuk a paradicsomot, hogy megszabaduljunk a héjától. A paradicsom héja egyébként is emészthetetlen a gyomor számára és semmi értékes tápanyag nincs benne, így ne sajnáljuk (egyébként is lucullus fajtájú paradicsomom volt, aminek különösen vastag a héja). Szóval a hámozott paradicsomot feldaraboljuk, nagyobb kockákra vágjuk. A padlizsánt hasonló méretűre vágjuk, ugyan így járunk el a lilahagyma esetében is. Egy serpenyőbe olívaolajat öntünk, majd beletesszük a hagymát és megfonnyasztjuk. A hagymát követi a padlizsán, aminek ha szép arany színe lesz, akkor hozzáadjuk a paradicsomot is. Fűszerezzük és aprítunk bele fokhagymát. Ennyi az egész.

Ha a csirkecombok megsültek (amit ellenőrizhetünk is, ha megszúrjuk és véres lé folyik ki belőle, akkor még nyers), akkor tányérra tesszük, kis formába nyomkodunk a paradicsomos padlizsánból, ami a csirkecomb mellé kerül, majd néhány szelet, a grilltől csíkosra sült puliszka darabot teszünk mellé és fogyaszthatjuk is.




2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki a műved! Guszta! Mondjuk engem nem zavar a paradicsom pöndörödő héja, de 40 perc alatt még nekem sem sikerült soha átsütni a csirkecombot:-)!

    VálaszTörlés
  2. Nem semmi menü, gratulálok hozzá! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...