Hozzávalók (4 személyre):
4 darab nagy méretű kacsacomb (ha kisebb, akkor lehet személyenként 2 darabot számolni)
8 nagy darab krumpli
1 közepes fej lilakáposzta
1 nagyobbacska vöröshagyma
1 nagyobb darab savanykás alma
2 evőkanál zsír
cukor, só, bors, őrölt kömény, valamilyen lágy gyümölcs ecet (esetemben sherry ecet), száraz vörösbor (ízlés szerint), aszalt szilva, aszalt meggy, aszalt áfonya (ízlés szerint)
Elkészítése:
Az alaposan megtisztított kacsacombokat felhevített serpenyőben a bőrös oldalukkal lefelé megpirítjuk, majd átfordítjuk és a húsos felén is pirítjuk pár percig. Plusz zsiradék nem kell hozzá, mert a combokból kisül a zsír. Sütés közben sózzuk és borsozzuk mindkét oldalukat (ha van borsőrlőnk, akkor frissen őrölt borssal fűszerezzük). Ameddig a combok sülnek, addig megtisztítjuk a krumplit és nagyobb darabokra vágjuk.
Ha a kacsacombok szépen megpirultak, akkor egy megfelelő méretű tepsibe tesszük a combokat, majd mellé dobáljuk a krumplit, amit szintén sózunk. A combokból kisült finom kacsazsírral meglocsolgatjuk a combokat és a krumplidarabokat, majd alufóliával lefedjük és 200 °C-os alsó-felső sütési fokozaton (gázon élénk tűz) a sütőbe toljuk. Hagyjuk, hogy 1,5 órát süljön (nekem legalábbis ennyi időt töltöttek a sütőben). Ha a hús megpuhult, amit egy kés hegyével ellenőrizhetünk, akkor levesszük az alufóliát, a sütőt grill fokozatra állítjuk és 250 °-on lepirítjuk, hogy szép aranybarna színt kapjon a hús is és a krumpli is.
Ha a hús elkészült, akkor már a krumpli is biztosan készen van, így már csak a tálalás van hátra. Én biztos, ami biztos alapon csináltam hozzá krumplilepénykéket is, nehogy a krumpli kevés legyen. Tálaláskor a kacsa alatt lévő finom kacsazsírral locsolgassuk meg a húst (a maradék zsírt leszűrhetjük és kiváló kacsazsíros kenyér lehet belőle reggelire lilahagymával).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése