Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. november 25., vasárnap

Pávaszem

Csupa olyan ételt főztem, aminek a receptjét már felraktam a blogra. Nem voltam valami kreatív, bár hozzáteszem, hogy sokkal könnyebb megfőzni, mint kitalálni. Édesség ehetnékem azonban kreativitást kívánt, mert valami nagyon krémes sütit ettem volna, sok cuppanós krémmel. Eszembe jutott ez a sütemény, amit már nagyon régen sütöttem, ebben aztán van krém bőven. Sok elnevezését hallottam már, elefántkönnynek, pávaszemnek, könnycseppnek is hívják, a lényeg, hogy kétféle krém van egy félbehajtott piskótában, közepén banánnal. Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom.

Hozzávalók:

A tésztához:

6 tojás
12 dkg cukor
3 dkg natúr kakaópor
8 dkg finomliszt
1 kávékanál sütőpor (vagy szódabikarbóna)

A krémhez:

2 dl tej
2 evőkanál rétesliszt
1 tojás
1 margarinkocka
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor

valamint 2 darab banán (ha kicsik, akkor 3 darab)

Elkészítése:

Először süssük meg a piskótát. A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét csipet sóval keményre verjük. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig verjük, míg könnyed, habos lesz, majd beleszitáljuk a liszttel és sütőporral elkevert kakaóport és könnyed mozdulatokkal, kézzel beleforgatjuk. Sűrűsödni fog, ezért áldozzunk fel egy kevés tojáshabot, hogy könnyítse a dolgunkat. Ha mindent összekevertünk, akkor a maradék tojáshabot is beleforgatjuk, majd 180 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőbe toljuk (gázon közepes fokozat) és nagyjából negyed óra alatt megsütjük. Figyeljünk rá, tűpróbáig süssük, nem kell kiszárítani, mert nem lesz elég rugalmas.
A megsült tésztát kivesszük a sütőből és rögtön félbe hajtjuk, a papírt lehúzzuk róla és így hagyjuk hűlni.

A krémhez a réteslisztet, a tojást és a tejet alaposan elkeverjük, majd habverővel tűzön szép csomómentesre főzzük és hagyjuk hűlni. A porcukrot, a vaníliás cukrot a margarinnal habosra keverjük, majd beledolgozzuk a kihűlt alapot is és szép sima krémet keverünk belőle.

A kihűlt tésztalapot óvatosan kihajtjuk, majd a világos krém 2/3-át egyenletesen rákenjük. A maradék krémhez szitálunk egy púpozott evőkanál natúr kakaóport, majd a hajtásnál egyenletesen a világos krémre kenjük. A hajtásban a tészta teljes szélességében végigtesszük a banánokat, majd visszahajtjuk a tésztát és könnyedén, de határozottan összenyomkodjuk a két felét.

A kész süteményt mázzal bevonjuk (A mázat lehet csokiból készíteni, de főzhetjük is. 10 dkg cukrot, 3 evőkanál kakaóport és kevés vizet egy edényben addig főzünk, amíg szirupos, nehezen folyós lesz, majd beledobunk egy nagyobb darab vajat és ezzel vonjuk be a süteményünket). Ha a mázzal bevontuk a süteményt, akkor fél órára hűtőbe tesszük, majd szeleteljük és fogyasztható is.















1 megjegyzés:

  1. Képzeld, én "banános tekercsként" ismerem és az általam készített verzió tésztájában nincs liszt, csak kakaópor. Nagyon-nagyon szeretjük! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...