Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. december 2., vasárnap

Gombával rakott karfiol

Van úgy, hogy az ember szeret egy alapanyagot, vagy a belőle készült ételt, de egy kicsit már unja. Így jártam a karfiollal. Nagyon szeretem, de egy kicsit fel akartam dobni, hogy ne megint ugyan úgy készítsem el.
Rakott karfiolt készítettem, két olyan változtatással, amely alapjaiban tette mássá ezt a nagyszerű ételt (bár gondolom nem én találtam fel a spanyol viaszt vele...).
Egyrészt került egy gomba réteg is az ételbe, másrészt a tetejére besamelt (sajtos tejfölös besamelt egészen pontosan) raktam és így sütöttem meg.
Nagyon finom lett így is, érdemes vele próbálkozni.

Hozzávalók (ebből a mennyiségből 4, de akár 6 fő is jól lakhat):

1 közepes méretű karfiol
25 dkg darált sertéshús
1 nagyobb fej hagyma
40 dkg gomba (ízlés szerint, esetemben fehér csiperke)
1 bögre rizs
sertészsír, étolaj
só, bors, paprika, leveskocka (vagy ételízesítő), őrölt kömény
3 evőkanál finomliszt
1 bögre zsíros tej
5 dkg vaj
10 dkg trappista sajt
5 evőkanál zsíros tejföl
fél marék zsemlemorzsa
víz

Elkészítése:

A karfiolt rózsáira szedjük, majd lobogó sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt leszűrjük.

A sima rizst kétszeres mennyiségű lobogó sós vízben puhára főzzük.

Hagymás zsíros alapon indítva a darált húsból főzünk egy pörköltet a szokásos módon.

A gombát félfőre vágjuk, majd kevés étolajon megpároljuk, majd zsírjára sütjük.

Mind a négy dolog az étel szerves része lesz, így érdemes önállóan mindegyiket ízlésünknek megfelelően ízesíteni, alapvetően sóval és borssal.

Ha minden készen van, akkor egy megfelelő méretű tepsit (esetemben: 20x30-as méretű) vékonyan kiolajozunk, majd megszórjuk zsemlemorzsával. Következhet a rétegezés. A tepsi aljára fektetjük a megfőzött karfiol rózsákat, erre rakjuk a zsírjára sült gombát, majd a rizst, amelyet a pörköltesen elkészített darált hús követ.

Az egészet beborítjuk a sajtos-tejfölös besamellel. Ezt úgy készítjük, hogy a vajat megolvasztjuk egy lábasban, majd rászórjuk a lisztet és pár percig kevergetjük. Nem kell zsemleszínűre pirítani a lisztet. Felöntjük a tejjel, majd pár perc alatt sűrűre főzzük. Ha besűrűsödött, akkor elzárjuk alatta a tüzet, beleszórjuk a reszelt sajtot, beleforgatjuk a tejfölt és ezzel a nyúlós krémmel beterítjük ételünk tetejét.

Ha készen vagyunk, akkor 220 °C-ra alsó-felső sütési módban előmelegített sütőbe toljuk ételünket (gázon magas fokozaton), majd körülbelül 15 perc alatt szép pirosra sütjük. Nincs benne nyers alapanyag, így igazából csak "színt sütünk rá".









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...