Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. december 9., vasárnap

Máglyarakás -extra változat-

Nagyon régen ettem máglyarakást, de valahogy megkívántam. Az igazság az, hogy annak idején a menzáról csupa rossz emlékem van erről az édességről, mert az almát nem pucolták meg rendesen és mert olyan furcsa, szivacsos volt az egész állaga, amikor a tányéromra került. Márti, akitől a rácsos linzer receptje is származik egy kicsit azért más verzióját tárta elém ezzel a recepttel és több is lett a menzai verziónál.

Hozzávalók:

35 dkg szikkadt kifli (Azért dkg-ban írom a kiflit, mert nekem szép nagy, egészséges kiflijeim voltak, nem az a felfújt vacak, amit mindenhol lehet kapni, amely aztán megtartotta a formáját később is. Ha valaki akarja, akkor kaláccsal is elkészítheti.)
4 egész tojás
1 liter tej
10 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
4 alma
1 zacskó vaníliás pudingpor
6 evőkanál baracklekvár
diónyi vaj

Elkészítése:

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét vaníliás cukorral és 2 kanál cukorral kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a baracklekvárt.
A sárgákat 4 evőkanál cukorral habosra keverjük, majd 0,5 liter tejet öntünk hozzá és felforraljuk, főzzük pár percig, míg szépen besűrűsödik. A sodót a felkarikázott kiflire öntjük és átforgatjuk, hogy mindenhol egyenletesen belepje.

Elkészítjük a vaníliás pudingot, 5 dl tejjel és 4 evőkanál cukorral.

Egy diónyi vajjal kikenjük a tepsit, majd a sodós kifli felét beletesszük és eligazgatjuk. Erre rálocsoljuk a vaníliás pudingot, majd a kifli maradéka következik. Az egészet megnyomkodjuk kissé. Az almát meghámozzuk és uborkagyalun egyenletes vékony szeletekre vágjuk. A szeletelt almát az alapunkra halmozzuk, elegyengetjük, majd betoljuk a 180 °C-os sütőbe 10 percre (gázon közepes fokozat körül). 10 perc elteltével az alma kap egy kis színt, kivesszük a sütőből, majd ráborítjuk az ízesített tojáshabot és visszatoljuk a sütőbe. A sütő  hőfokát 200 °C-ra állítjuk és alsó sütésen sütjük további 10 percet (gázon nagy fokozaton), míg a tojáshab szép színt kap.

Kivesszük a sütőből, hagyjuk pár percet hűlni, majd feldaraboljuk és tálaljuk.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...