Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2013. február 5., kedd

Gombával töltött gomba

Ismét egy húsmentes étel. Nagyon szeretem a gombát, bárhogyan is legyen elkészítve. Ez egy nagyon gyorsan, egyszerűen elkészíthető verzió, hirtelen ötlettől vezérelve lett kitalálva, de annál finomabbra sikerült. Érdemes kipróbálni.

Hozzávalók (1-2 személyre):

6 darab nagyobbacska gomba (esetemben fehér csiperke)
1 vastag szelet szikkadt kenyér (kb. 6 dkg)
1 kis fej vöröshagyma
1 tojás
6 szeletke sajt
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál étolaj
2 evőkanál aprított petrezselyemzöld
6 csipet zsemlemorzsa
só, bors, kakukkfű
víz

Elkészítése:

A gombáknak kitörjük a tönkjét, ez képezi majd a töltelék alapját, amit visszatöltünk majd a kalapokba (ettől lesz gombával töltött gomba). A tönköket apróra vágjuk, a gombafejeket megtisztítjuk. Finomra aprítjuk a vöröshagymát, a szikkadt kenyeret vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, a sajtból vékony lapokat vágunk és kezdődhet a főzés.
2 evőkanál olívaolajon megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd amikor színe lesz, rádobjuk a felaprított gombatönköket és zsírjára pirítjuk. Ha a gomba zsírjára sült, akkor már készen is van, ekkor rámorzsoljuk a felesleges víztől kinyomkodott kenyérszeletet, rászórjuk a vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel. A tüzet kikapcsoljuk, majd ráütünk egy tojást és az egész masszát szép, egyenletes állagúra keverjük. Ha a töltelékkel így elkészültünk, kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük még.

Az előkészített gombafejekbe belehalmozzuk a tölteléket, egyenletesen elosztva. Étolajjal kiolajozunk egy sütőtálat, amibe a gombák beleférnek, majd beletesszük az így megtöltött gombákat. Ha a gombák a sütőedényben csücsülnek, akkor mindegyik tetejét egy csipet zsemlemorzsával megszórjuk, majd csepegtetünk rá pici olívaolajat és a 225 °C-ra, alsó-felső sütésre állított, előmelegített sütőbe (gázon magas fokozaton) toljuk és 15 percig sütjük. Ha a gombák megsültek -ami szemmel látható, mert levet eresztenek és összetöppednek kissé-, akkor a sütőt grill fokozatra állítjuk. Mindegyik gomba tetejére teszünk egy lapka sajtot (esetemben trappistát), majd a 250 °C-os grill alá toljuk néhány percre, míg a sajt ráolvad, rásül a tetejükre (ha nincs grill, akkor a legnagyobb fokozatra állítjuk a sütőt és ráolvasztjuk a sajtot). Forrón tálaljuk.



2 megjegyzés:

  1. Vasárnapra töltött zöldségeket (is) tervezek, egynek ez i s jó lesz! Köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, kíváncsian várom, hogy milyen töltött zöldségeket fogsz még készíteni.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...