Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2013. február 10., vasárnap

Gyömbéres keksz M

Mostanában sok kekszet sütök, jól esik egy falat, ha édességre vágyik az ember. Ez a gyömbéres keksz egyszerűen elkészíthető és nagyon finom.

Hozzávalók:

20 dkg finomliszt
10 dkg barna cukor
10 dkg margarin
3 evőkanál méz
1 kávéskanál szódabikarbóna
késhegynyi sütőpor
egy darabka friss gyömbér (reszelés után 1 nagy kávéskanál)
1 kávéskanál őrölt fahéj
nagy csipet őrölt szegfűszeg
1 dl tej

Elkészítése:

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd beledolgozzuk a fűszereket, a reszelt gyömbért (almareszelőn lehet a legpépesebbre reszelni, hogy a kis szálai ne legyenek zavaróak), végül a margarint és a mézet. Ha nagyon száraz lenne, akkor adjunk még hozzá pici mézet, ha nagyon ragadna, akkor kevés lisztet. Akkor jó, ha könnyen formázható tésztát kapunk.

Egy sütőpapírral bélelt tepsire 1 dkg-os tésztadarabokból formázott golyókat rakunk, kellő távolságot hagyva közöttük, majd egy pohárral, amelynek az alja 5 cm átmérőjű lenyomjuk a golyókat addig, amíg a tészta a pohár széléig ér. A pohár alját előtte lisztezzük be, hogy ne ragadjon a tésztához (ezzel a módszerrel nekem 4x4 darab fért el kényelmesen a tepsin). Ha így formázzuk meg a kekszeket, akkor egyforma darabok lesznek.

A sütésre váró kekszeket megkenjük tejjel, majd egy csipet barna cukrot szórunk rájuk és bedugjuk a 190 °C-ra előmelegített sütőbe 8 percre (gázon nagyobb fokozaton), amíg szép világos barna lesz. Ha kivettük a sütőből, akkor várjunk míg hűl, melegen könnyen eltörhet, mert puha. Hűlés közben fog "keksz állagúra" alakulni.

A gyömbértől érdekes, de nem tolakodó, finom íze lesz. Érdemes kipróbálni.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...