Pizzában vagy kenyérlángosban gondolkodtam, de inkább az utóbbi lett, mert ezt még nem csináltam és ki akartam próbálni. A tésztában alapvetően nem nagy különbség van a pizzához képest, a feltét és a tészta vastagsága, amiben igazán különböznek talán. Lehet, hogy a pizza is magyar találmány? Csak elvékonyították és mivel nem ismerték a tejfölt paradicsommal kenték meg... Mivel nem tudtam pontosan, hogy milyen feltéttel fogyna a legjobban, így négyféle dologgal pakoltam meg, így nem lett teljesen autentikus, de finom volt. Ez a mennyiség 4-6 főnek elég.
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg finomliszt
4 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 dl langyos tej
2 kávéskanál só
2 evőkanál olívaolaj (étolaj)
1,5 dl langyos víz
Feltéthez:
5-10 dkg füstölt, húsos szalonna
5-10 dkg kolbász
néhány szelet szárított sonka
nagyjából 20 dkg csemege kukorica
1 nagyobbacska fej hagyma (lilahagyma)
2 doboz zsíros tejföl
4 gerezd fokhagyma
20 dkg sajt
Elkészítése:
Először készítsük el a tésztát, aminek 1 órán át kelnie kell. Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóhoz adjuk és bedagasztjuk a tésztát. Amikor jól kidolgoztuk, akkor enyhén ragadós, sima, homogén tésztát kell, hogy kapjunk. Ha nagyon ragadna, akkor kevés lisztet, ha nagyon kemény és száraz lenne még egy kis vizet adjunk hozzá. A kész tésztát letakarva meleg helyre tesszük és 1 órára magára hagyjuk.
Míg a tészta kel, bőven van időnk arra, hogy a feltét hozzávalóit elkészítsük. A feltét ízlés dolga, én négy félével készítettem, hogy lehessen miből válogatni.
A hagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk fel csíkokra, de ízlésünk szerint kockázhatjuk is. A szalonnával és a kolbásszal ugyan így járjunk el. A kukoricát szűrjük le, a sajtot reszeljük le, a fokhagymát reszeljük bele a tejfölbe.
Ha a tésztánk megkelt, akkor állítsuk össze az ételt.
A sütőt állítsuk 200 °C-ra alsó és felső sütési módban (gázon nagy fokozat).
A tésztát gyengéden átgyúrjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és a tepsi méretére igazítjuk. Minél jobban próbáljuk tepsi méretűre nyújtani, mert ellenkező esetben előfordulhat, hogy túl vastag lesz a tészta.
Ha a tészta felvette a tepsi alakját, akkor 5 percre betoljuk a forró sütőbe, hogy egy kicsit megszikkadjon, hogy a tejföl ne áztassa el. Mivel én 4 feltétes verzióban készítettem, ezért egy késsel négyrét vágtam a tésztát, hogy majd elkülönüljenek az egyes részek.
5 perc elteltével kivesszük a sütőből, megkenjük az egészet a fokhagymás tejföllel, majd szépen elrendezgetjük a kolbászt, a szalonnát, a sonkát és a kukoricát, megszórjuk gazdagon a hagymával és betoljuk a sütőbe 15 percre. 15 perc elteltével kivesszük, majd megszórjuk a reszelt sajttal és 10 percre visszatoljuk a sütőbe.
Frissen, forrón tálaljuk, mert úgy a legfinomabb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése