Már kezd "hagyománnyá" válni, hogy hétvégén sütök valamilyen kekszet, amire aztán egész héten rá lehet járni. Múltkor egy főzős műsorban láttam egy kekszet, amit puffasztott rizzsel készítettek, leírtam a receptet, de nem találtam meg. Viszont ki akartam próbálni a puffasztott rizses kekszet, így kísérletezésbe fogtam és egész ígéretes lett az eredmény. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető keksz lett az eredmény, amit érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
5 dkg puffasztott rizs
15 dkg margarin
10 dkg cukor
10 dkg mogyoróvaj
2 tojás
1 vaníliás cukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
Elkészítése
Habosra keverjük a margarint a cukorral, majd belekeverjük a tojásokat, a vaníliás cukrot, a csipet sót, végül a mogyoróvajat. Ha mindent elkevertünk, akkor beleszórjuk a lisztet és a szódabikarbónát, majd alaposan összedolgozzuk. Ha eldolgoztuk benne a lisztet is, akkor mehet bele a puffasztott rizs. A tészta állaga olyan, ha kiveszünk egy darabkát és összenyomkodjuk, akkor az úgy is marad.
1,5 dkg-os darabkákat veszünk ki a tésztából, amelyeket golyóvá formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a golyókat, majd egy villával megnyomjuk a tetejét és ellapítjuk. Nem muszáj ezt a lapítást villával végezni, de így minta képződik a kekszen, ami tetszetősebbé teszi.
Az elkészült kekszeket 190 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőben (gázon élénk tűznél) 10 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A kész keksz lezárt dobozban eltartható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése