Amikor elolvastam ezt a receptet Vikinél, akkor nagyon komolyan beindult a nyálelválasztásom. Aztán kicsivel később, amikor Chriesi blogján megláttam újragondolva, rozmaringos narancssziruppal leöntve, akkor már biztos voltam abban, hogy hétvégén kipróbálom (gyönyörű fényképek segítettek a döntésben). Annyit változtattam, hogy rozmaring nem került a narancsszirupba, de így is nagyon kiváló lett az eredmény. Eteti magát, így vigyázni kell, hogy az ember tudjon magán uralkodni amikor nekilát...
A receptet az eredeti verziójában idézem:
"Hozzávalók és elkészítés:
Vasárnapi túrófánkhoz:
50 dkg túró
csipet só
10 dkg cukor
3 tojás sárgája
1 rúd vanília kikapart belseje (vagy 2 csomag vanília cukor)
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
3 tojás fehérje felverve habnak.
A túrót, a csipet sót, a 10 dkg cukrot, a vanília belsejét egy
villával összekeverjük. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, elkeverjük. A
túrót és a sütőporos lisztet összekeverjük. A tojások fehérjét habnak
felverjük, lazán hozzákeverjük a túróhoz.
Az olajat közepes hőmérsékletre hevítjük, vizes kézzel apró kis
gombócokat formázunk és bő olajban kisütjük. A fánkok az olajban szépen
kisimulnak, s maguktól addig forgolódnak, amíg mindkét oldalukon szép
pirosra sülnek."
Az elkészült fánkokat én narancssziruppal locsolgattam.
A narancsszirup elkészítése:
5 dkg cukrot 1,5 dl vízzel és egy rúd vaníliával felteszünk a tűzre. Addig főzzük, amíg szép borostyán színűre változik. Ekkor beletesszük 2 narancs lereszelt héját, majd a narancsok kifacsart levét és csendes tűzön addig főzzük, míg szép sziruposan folyós lesz. Ha elkészült leszűrjük és hagyjuk hűlni.
A kész fánkokat ezzel a sziruppal locsolgatjuk, hogy mindenhol egyenletesen bevonja.
Nekem ebből az adag tésztából 40 darab túrófánk lett. A nyers tésztából 2-3 dkg-os darabokat szedve formáztam kis gombócokat, majd sütöttem ki. Nagyon finom, érdemes kipróbálni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése