Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2013. március 24., vasárnap

Csülök pékné módra

Beleültették a bogarat a fülembe ezzel az étellel, így gondoltam elkészítem. Korábban még nem csináltam, így keresgélni kezdtem a recept után, de ahány recept, annyi étel. Mivel nem tudtam dönteni, így elkészítettem a saját verziómat, ami valószínű, hogy nem teljesen autentikus, de azért finom lett.
A recept -étvágytól függően- 2-4 fő részére biztosít tartalmas ebédet.

Hozzávalók:

1 szép nagy, 1,5 kg-os csülök
4 nagy fej vöröshagyma
8 közepes darab krumpli
5-10 dkg húsos szalonna
babérlevél, szemes bors, fokhagyma, só, borókabogyó, bármilyen, ízlésünk szerinti grill fűszerkeverék
savanyúság

Elkészítése:

Az étel elkészítése egyszerű, bár viszonylag sok időt vesz igénybe. Először puhára kell főzni a csülköt. Egy nagy fazékban vizet forralunk, a fazék akkora legyen, hogy a csülök kényelmesen elférjen majd benne. Ha a főzővíz leve lenne érdekes, akkor hideg vízbe tennénk a húst és úgy készítenénk, mint a húslevest, de most a hús íze érdekes, ezért felfőzzük a vizet és a forró vízbe csúsztatjuk bele a megtisztított csülkünket. Igazából mindegy, hogy csontos, vagy csont nélküli húsdarabbal készítjük az ételt, bár azt szokták mondani, hogy a csont miatt jobb ízű lesz. Nekem csontos csülköm volt. Tehát beletesszük a forrásban lévő vízbe a csontos húsdarabot, majd mehet bele a pár levél babér, a néhány gerezd fokhagyma, egy fej vöröshagyma nagyobb darabokra vágva, valamint -saját ötlettől vezérelve ugyan- néhány szem borókabogyó. Ha minden fűszer benne van a lében, akkor sózzuk (vagy húsleves kockát, esetleg ételízesítőt szórunk bele) és a húst puhára főzzük. Ez körülbelül 2-2,5 órát vesz igénybe, a hús minőségétől és nagyságától függően.
Ha a hús megfőtt, kiszedjük a léből és folytatjuk az étel elkészítését (amitől is pékné módra lesz a csülkünk).
Veszünk egy megfelelő méretű tepsit, vékonyan kizsírozzuk az alját, amit aztán kibélelünk a nagyobb cikkekre vágott krumplival, a félfőre vágott hagymával, a felcsíkozott szalonnával. Erre az ágyikóra fektetjük rá a főtt csülköt, aminek a bőrét keresztirányban bevagdosunk. Ha a hús már a tepsiben van, akkor valamilyen grill, esetleg flekken fűszerkeverékkel megszórjuk, amiből juthat gazdagon a krumplira és a hagymára is, vagy egyszerűen csak megsózzuk. Lefedjük a tepsit, majd betoljuk az alsó-felső sütési módra állított tepsibe és 200 °C-on (gázon nagy fokozaton) egy órán át sütjük. Ha eltelt az óra, akkor levesszük a fóliát, ilyenkor már a krumplinak is puhának kell lennie. Igazából az ételünk már készen is lenne, de még nincs színe és nem ropogós a bőre a csülöknek. A hatás elérése céljából a sütőt grillfokozatra állítjuk (ha ilyen nincs, akkor a legnagyobb fokozatra) és 250 °C-on addig sütjük, amíg a kívánt színt és ropogósságot elérjük, amely 15-30 perc alatt bekövetkezik, a sütőnktől függően

Az étel elkészült. Kivesszük a csontot, majd adagokra szedjük és forrón tálaljuk. Adhatunk hozzá savanyúságot, de aki nem szereti a krumplit, finom puha kenyérrel is fogyaszthatja.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...