Kókuszos és nagyon krémes sütemény. A "klasszikus" vasárnapi húsleves-rántott hús ebéd utáni emésztgetéshez. Vagy egy csésze kávé mellé.
Hozzávalók:
Tésztához:
25 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
10 dkg margarin
1 tojás
1 evőkanál natúr kakaópor
1 csomag sütőpor
csipet só
Kókuszos rész:
6 tojásfehérje
25 dkg cukor
20 dkg kókuszreszelék
csipet só
Krém:
6 tojássárga
3 evőkanál rétesliszt
4 dl tej
20 dkg margarin (vagy vaj)
20 dkg porcukor
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból állítsuk össze a tésztát. Felezzük el, majd az egyik felét nyújtsuk tepsi méretűre és tegyük bele egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
A tojásfehérjéből a cukorral verjünk nagyon kemény habot, majd forgassuk bele a kókuszreszeléket. Ezt a kókuszos habot simítsuk el a tepsiben lévő tésztán. A tészta másik felét nyújtsuk ki, majd fektessük a kókuszos hab tetejére. Néhány helyen szurkáljuk meg egy kés hegyével és 180 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőben (gázon közepesnél nagyobb fokozaton) 15 perc alatt süssük meg. Ha készen van, vegyük ki a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni.
Amíg hűl, készítsük el a krémet.
A lisztet keverjük el a tojássárgákkal és a tejet fokozatosan hozzáadva keverjük csomómentesre, majd a keveréket tűzre téve állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre. A krémet hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, akkor a porcukrot a margarinnal keverjük habosra, majd adagoljuk hozzá a krémalapot és keverjük el.
A kihűlt süteményre kenjük rá a krémet, majd a tetejét vonjuk be mázzal, amelyet 10 dkg cukorból 1 nagy evőkanál kakaóporból és 1 dl vízből főztünk, majd 5 dkg margarint (vajat) forgattunk bele. A sűrű mázat ha rácsorgattuk a sütemény tetejére, akkor egy kanál segítségével kevergessük el a tetejét, márványos mintázatot kialakítva. Tegyük hűtőszekrénybe pár órára, majd vágjuk fel és fogyasztható.
Kicsit macerás süti, de érdemes vele foglalkozni.
Erre már én is régóta készülök, csak száznál is több recept vár elkészítésre...
VálaszTörlésHa szereted a kókuszos sütit, akkor ezt érdemes előre venni a sorban.
Törlés