Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2013. március 24., vasárnap

Steak karaj krokettel és tejszínes gombával

A kísérletezés vitt rá arra, hogy egy jó vastag karajszeletet grillen megsüssek. Minden húsevőnek ajánlom, hogy próbálja ki. Nagyon érdemes volt a kísérletbe belekezdeni és nyugodt szívvel ajánlhatom mindenkinek, aki szereti a grillezett húsokat. Ha időben vesszük le a grillről, akkor nem lesz száraz és fenomenális élményben lesz részünk. A krokett receptje V. Mártitól van és egyszerűen remek.

Hozzávalók (4 -átlagos étkű- személyre):

4 x 15 dkg-os karajszelet
25 dkg gomba
2,5 dl tejszín
1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld
só, frissen őrölt bors

Kroketthez:

25 dkg főtt, áttört krumpli
1 tojás
5 dkg finomliszt
5 dkg reszelt sajt
só, bors, szerecsendió, petrezselyemzöld
zsemlemorzsa, étolaj

Elkészítése:

Az étel elkészítéséhez jó ha rendelkezünk bordás aljú grillserpenyővel, mert így tudunk csak szép mintát sütni a húsba. Ha nincs, akkor jó a sima serpenyő is, de akkor nem lesz annyira szép az étel, csak egyszerűen finom.

Az ételt a krokettel kezdjük, mert az tart tovább. A sós vízben puhára főtt krumplit áttörjük, majd a többi összetevőt hozzáadva összeállítjuk a krokett "tésztáját". Érdemes kis darabkát megkóstolni a fűszerezés miatt. Ha minden rendben vele, akkor egy evőkanál és a tenyerünk segítségével kb 2-3 dkg-os darabkákból hosszúkás formákat alakítunk ki úgy, hogy az evőkanalat bevizezzük, majd a másik tenyerünkbe dobjuk a tésztát, ismét felvesszük a kanállal. Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg hosszúkás, vastagabb, nudli formákat kapunk. Ezeket aztán jó fajta durva szemcséjű zsemlemorzsába forgatjuk és hűtőben pihentetjük egy negyed órát.

Ha kipihente magát, akkor bő olajban szép barnára sütjük.

Amíg a krokett pihen, készítsük el a tejszínes gombát. A gombát szeleteljük fel, majd kevés vaj és olívaolaj keverékében süssük zsírjára. Sózzuk, borsozzuk, majd öntsük fel tejszínnel. Szórjuk bele a petrezselyem zöldjét és forraljuk, míg besűrűsödik. Ne felejtsük sózni és borsozni.

Tegyük fel a bordás aljú grillserpenyőt a tűzre és addig hevítsük, míg füstölni kezd, nagyon forrónak kell lennie. Közben a hús széleinél végezzünk egy-egy metszést minden oldalon, hogy majd nem ugorjon össze a sütésnél. Vékonyan kenjük be étolajjal, majd sózzuk, őröljünk rá borsot és helyezzük a forró serpenyőbe. Most legyünk türelmesek, nem kell piszkálni, rázogatni. Ha elég forró volt  a serpenyő, biztosan nem fog beleragadni a hús. Nem mértem az időt, de pár perc múlva, amikor a szélén látjuk, hogy az alja megsült, megfordítjuk a húst. Szép csíkok láthatóak már ekkor a hús felületén. Várunk ugyan ennyi időt, majd 90°-kal elfordítjuk a húst a másik oldalára átfordítva, majd pár perc múlva még egyszer átfordítjuk a másik oldalára. Ezzel a módszerrel szép "grill mintát" kapunk. A karajt nagyon könnyű annyira kiszárítani, hogy csak folyadékkal lehessen megenni, így nagyon vigyázzunk arra, hogy nehogy túlsüssük. Mivel azonban a sertéshúst nem célszerű véresen fogyasztani, át kell sülnie teljesen a húsnak. A nyomkodási próbával tudjuk ellenőrizni, hogy a hús megfelelően átsült-e. Ha jól emlékszem, akkor Gordon Ramsay úgy mutatta, hogy az arc puhasága a véres, az áll félkemény tapintása a félig átsült, a homlok tapintása pedig a teljesen átsült. Ha megnyomjuk a hús tetejét és az olyan, mintha a homlokunkat nyomtuk volna meg, akkor elkészült.
Kivesszük a serpenyőből és pár percre félre tesszük, hogy kipihenje a fáradalmait.

Ha ügyesek voltunk, akkor a tejszínes gombával és a krokettel is pont időben vagyunk, így lehet tálalni. Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...