Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2013. április 24., szerda

Bundázott banán karamellmártással

Egy egyszerű, gyorsan elkészíthető, kényeztető édesség azokra a pillanatokra, amikor az ember fia (lánya) valami nagyon édesre vágyik és unja a csokit. Ha rágondolok erre a desszertre, a gondolattól beindul a nyálelválasztásom. Rettentően finom.

Hozzávalók:

A banánhoz:

2 db érett banán
1 db tojás
7 evőkanál finomliszt
2 evőkanál cukor
1 evőkanál étolaj
kb 1,5 dl tej
1/2 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
étolaj a sütéshez

A karamellmártáshoz:

15 dkg cukor
0,5 dl víz
2 dl habtejszín

Elkészítése:

Először készítsük el a karamellmártást, mert hűlnie kell, úgy az igazi. A cukrot és a vizet egy edényben feltesszük a tűzre és a legnagyobb lángon felfőzzük, majd nagyjából 10 percig hagyjuk szépen főni. Kevergetni nem kell, néha emeljük fel az edényt és mozgassuk meg, de nem kell egyebet csinálni vele. Vigyázzunk, mert a karamell nagyon forró, könnyen égési sérüléseket lehet szerezni tőle! Amikor a cukor szép barnás áranyalatot kap, lehúzzuk a tűzről, várunk egy percet, majd beleöntjük a zsíros tejszínt (a főzőtejszín azért nem jó, mert kicsi a zsírtartalma). Ekkor az egész összeáll majd, de nem kell tőle megijedni. Visszatesszük a tűzre, majd ismét főzni kezdjük. Ahogy fő, az összeállt cukor szépen felolvad, ilyenkor már lehet segíteni neki egy kanállal, már nem fog rádermedni. Addig főzzük ezt a cukros tejszínes karamellát, ameddig szépen besűrűsödik és eléri a mélybarna színét. Ha láthatóan sűrűn folyós lett, akkor levesszük a tűzről és vízfürdőbe tesszük, hogy hamar lehűljön.

Következhet a banán. Az érett banánokat meghámozzuk, majd négy részre vágjuk és a részeket keresztben kettészeljük. A 2 banánból így 16 darab felezett negyedet kapunk. A feltüntetett hozzávalókból sűrű palacsintatésztát keverünk. Tényleg legyen jó sűrű, hogy ne másszon le nagyon a banánról. A banándarabokat lisztbe, majd a sűrű tésztába forgatjuk és kevés olajon aranybarnára megsütjük. A megsült banánokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felitassuk. Várjunk keveset, hogy langyosra hűljön.

Tálaláskor a bundázott banándarabokat egy tányérra tesszük, gazdagon meglocsoljuk a langyosra hűlt karamellmártással, ha nem lenne elég édes, akkor porcukorral meghintjük és fogyasztható is. Csak bírjunk magunkkal, mert nehéz lesz abbahagyni.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...