Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2013. április 14., vasárnap

Fokhagymás paradicsomos csirkecomb

Nem akartam már megint sült csirkecombot készíteni, valami igazán puha, szaftos, mártásos dologban gondoltam. Eszembe jutott ez a recept, amit egyszer már elkészítettem, amikor még nem volt blogom és nem csirkecombbal, hanem karajjal. Elkészítettem hát. Ez egy igazán kényeztető húsétel. Annyira megpuhult a hús, hogy amikor ki akartam szedni a serpenyőből a tálaláshoz, két részre esett. Szinte rágni sem kellett, annyira omlós volt. Érdemes kipróbálni.

Hozzávalók (4 személyre):

4 nagyobbacska egész csirkecomb
4 ducibb gerezd fokhagyma
1 kis doboz sűrített paradicsom
2 evőkanál finomliszt
1 dl fehérbor ízlés szerint (esetemben: tokaji furmint)
1 dl zsíros tejszín
étolaj, olívaolaj, víz
só, bors, húsleves kocka

Elkészítése:

A combokat sózzuk be, majd felhevített serpenyőbe töltsünk kevés étolajat és hirtelen süssük meg a húsdarabok mindkét oldalát a lehető legnagyobb tűznél. A combok bőrét ízlésünk szerint le is húzhatjuk. Az elősütött combokat tegyük félre. A visszamaradt zsiradékhoz adjunk egy kevés olívaolajat, vegyük le a hőfokot és tegyük bele a fokhagymát, amit lereszeltünk, összenyomtuk, teljesen mindegy, ez is ízlésünk dolga. Azért kell lejjebb venni a hőt, nehogy megkapjuk a fokhagymát, mert megkeseredhet és elrontja az egész ételt. Célunk az, hogy az olaj átvegye a fokhagyma aromáját. Pár percig süssük a fokhagymát, majd tegyük bele a sűrített paradicsomot az olajba és süssük így is pár percet, ezzel a püré elveszíti az erősebb, savanykás ízét. Pár perc elteltével hintsük rá a lisztet, pár percig pirítsuk, majd öntsük fel a fél liter vízből és egy húsleveskockából készült levünkkel (rendes húslevest is használhatunk, ha éppen van). Keverjük el, majd forraljuk pár percet és szűrjük le.
Amit kapunk, egy paradicsomos, fokhagymás, mártás sűrűségű alap, amibe visszapakoljuk a csirkecombokat, beleöntjük a bort, majd közepes hőfokon pároljuk, amíg a hús teljesen megpuhul, egészen addig, amíg magától kifordul belőle a csont. Ez az idő a hús minőségétől függ, nagyjából egy óra kell neki.
Ha a hús megpuhult, akkor hozzáöntjük a mártáshoz a tejszínt, amivel forraljuk még pár percet és tálalhatjuk az ételt.

Nagy gondban voltam, hogy mi legyen a körete az ételnek. Gondoltam főzök hozzá metéltet, esetleg spagettit, valamiért tésztában gondolkodtam és nem rizsben, krumpliban. Aztán eszembe jutott a jó öreg tarhonya. Miért ne? Így tarhonyát készítettem hozzá és kiválóan összeillettek (Tarhonya elkészítése: öntsünk kevés olajat az edény aljára, majd ha felmelegedett, akkor szórjunk rá 25 dkg tarhonyát. Folyamatosan legyen rajta a szemünk és sűrűn kevergessük addig, amíg szép barna színűre pirulnak a szemek. Ha megvan a kívánt szín, akkor öntsük fel két és félszeres mennyiségű forró vízzel, sózzuk meg, fedjük le az edényt, a tüzet vegyük olyan picire, hogy éppen pötyögjön és szépen lassan fűzzük meg a tésztát.)

Tálaláskor egy tányérra halmozzuk a tarhonyát, majd ráfektetünk egy combot és gazdagon megöntözzük a finom szósszal.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...