Ez a recept egyesíti a tejberizs krémességét a rétes ropogósságával. Furcsán hangzik így elsőre, de érdemes kipróbálni, mert nagyon finom. Azoknak is érdemes kipróbálni, akik az egyszerűen elkészíthető édességeket kedvelik, mert a készen kapható réteslap miatt nagyon könnyen elkészíthető ez a finomság.
Hozzávalók:
1 zacskó készen kapható réteslap (nekem 8 lapos volt)
16 dkg vaj
1 bögre rizs (2,5 dl-es bögrével)
7 dl tej
5 evőkanál kristálycukor
1 vaníliás cukor
4 tojás
1 citrom reszelt héja
10 dkg darált keksz
ízlés szerint rumba áztatott mazsola
Elkészítése:
A réteslapokat ne bántsuk egyelőre, nehogy kiszáradjanak, elég lesz majd akkor kinyitni a zacskót, ha a töltésnél járunk.
Készítsük el a tölteléket. A töltelék igazából egy kicsit módosított tejberizs. A tejet tegyük fel a tűzre, a rizst mossuk át, egészen addig, amíg a víz tiszta lesz alatta. Ezzel kimossuk belőle a felesleges keményítőt. A megmosott rizst tegyük bele a felforrt tejbe, majd vegyük picire a tüzet és pötyögve, fedő alatt főzzük puhára. Ha a rizs megpuhult, akkor keverjünk el benne a vaníliás cukrot és a cukrot, majd hagyjuk hűlni.
A tojások sárgáját 6 dkg vajjal keverjük össze, majd forgassuk bele a kihűlt tejberizsbe. A fehérjéből csipet sóval felvert habot is forgassuk bele a rizsbe és a töltelék elkészült (aki szereti rakhat bele rumba áztatott mazsolát).
A sütőt kapcsoltjuk be 180 °C-ra légkeveréssel (gázon közepesnél nagyobb fokozat), hogy mire a rétest megtöltjük felmelegedjen.

A töltött réteseket ezután tegyük be a sütőbe, ahol nagyjából 15 perc alatt süssük világos pirosra.
Hagyjuk kicsit hűlni, vastagabb szeleteket vágjunk belőle, majd porcukorral megszórva, langyosan tálaljuk. Ízlés szerint adhatunk mellé rummal elkevert sárgabarack lekvárt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése