Összes oldalmegjelenítés

2013. április 7., vasárnap

Grillcsirke

Régen sütöttem már egyben csirkét, de sajnos általában olyan bajom volt vele, hogy a végén vagy nem volt elég ízes a húsa, vagy nem volt elég ropogós a bőre, mindig volt valami baja. Mostanában sok csirkés ételreceptet láttam és olvastam, így gondoltam, hogy próbát teszek és grillcsirkét sütök. Elhatároztam, hogy ropogós lesz a bőre, szaftos és ízletes a húsa, és így is lett. Pár perces előkészület kell mindössze hosszá és szépen magától megsül a sütőben. Nagyon finom így elkészítve az egész csirke.

Hozzávalók (4 személyre):

1 bontott csirke (nagyjából 1,5 kg súlyú)
5 dkg vaj
1 zacskó sültcsirke fűszersó
olívaolaj, étolaj

Elkészítése:

Először is a fűszersóból vegyünk ki egy evőkanálnyi mennyiséget és a puha vajjal keverjük alaposan össze. A megtisztított csirkét fektessük a hátára, majd a kezünkkel óvatosan válasszuk el a bőrét a húsától és ebbe a részbe kenegessük bele a fűszeres vajat. Ha tudjuk, akkor egészen a combjáig rakhatunk belőle. Ha készen van, akkor a maradék fűszersót kevés étolajjal és olívaolajjal keverjük össze, majd ezt a folyós fűszerolajat masszírozzuk bele a csirkébe kívülről, kenjük be minden egyes porcikáját. A madarat továbbra is a hátán tartva a szárnyait tekerjük maguk mögé, hogy ne álljanak el annyira az állattól, az egyik lábának a végén ejtsünk egy pár centiméteres metszést, majd a keletkezett lyukba húzzuk át a csirke másik lábát, ez szépen összetartja majd sülés közben az egész állatot.
Ezzel a munka dandárjával készen is vagyunk.
Tegyük a csirkét egy húsráccsal ellátott tepsibe, ezt követően rakjuk be a sütőbe csirkesütés fokozaton (felső grill + ventilátor 170 °-on), esetleg húzzuk grillrácsra, majd süssük 1 és háromnegyed órát.
Ennyi idő alatt a 1,5 kg-os csirke teljesen átsül, a bőre ropogóssá válik. A fűszeres vaj sütés közben elolvad és beleszivárog a húsba, amely ettől rendkívül szaftos lesz.

Ha a csirkénk megsült, akkor vegyük ki a sütőből, a tepsiben lévő pecsenyelével locsolgassuk meg, majd hagyjuk pihenni 10 percig.

Míg a csirke pihen, addig a megmaradt pecsenyelevet öntsük egy lábasba, szórjunk bele egy evőkanál lisztet, öntsünk rá 2 dl fehérbort (esetemben furmint) és kevés vizet, majd kevergetés közben forraljuk fel. Forraljuk pár percig, amíg az alkoholt elfőzzük belőle, ha túl sűrű lenne, akkor kevés vízzel korrigáljuk. Ha csomós lenne, akkor szűrjük át, majd tegyük mártásos csészébe, hogy az asztalnál mindenki vehessen még belőle, ha úgy kívánja.

A csirkénk ha kipihente magát, akkor tetszés szerint daraboljuk fel, locsoljunk rá kevés mártást és párolt rizzsel tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...