Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2013. május 28., kedd

Töltött kelt háromszög

Már régen megkaptam ennek a sós süteménynek a receptjét, de elfelejtődött. Aztán a napokban egy másik verziója került elő, összehasonlítottam a két receptet és "egybegyúrva" elkészítettem a saját kreálmányomat. Nagyon érdemes volt, mert finom, másnap is ehető, nem fojtós, puha tésztával, finom töltelékekkel igazán laktató finomság lett belőle. Reggelire, uzsonnára, kirándulásra is kiváló lehet. Érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:

Tésztához:

40 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1 evőkanál cukor
1 bögre tej (nagyjából 2,5 dl)
1/2 evőkanál só
1 dl étolaj

A töltelékhez:

15 dkg sonka (ízlés szerint gépsonka, vagy bármilyen más főtt sonka)
15 dkg bacon
15 dkg trappista sajt
1 fej lilahagyma
1 doboz kukorica konzerv (ha nagy dobozzal van, akkor a fele)
1 gerezd fokhagyma
6 púpozott evőkanál zsíros tejföl

Kenéshez:

1 tojás
1 evőkanál tejföl


Elkészítése:

Először állítsuk össze a tésztát. A langyos tejben futtassuk fel az élesztőt a cukorral, majd a tészta többi hozzávalójával dagasszunk egy szép, sima, rugalmas tésztát. Plusz tej, illetve plusz liszt hozzáadásával korrigálhatunk, ha nem lenne elsőre tökéletes a tészta állaga. Ha a tésztát alaposan bedagasztottuk, akkor enyhén lisztezett deszkára tesszük, letakarjuk és pihenni hagyjuk addig, amíg a töltelék hozzávalóit elkészítjük.

A töltelék elkészítése igazából aprításból áll. Felcsíkozzuk a bacont, a sonkát, kinyitjuk és leszűrjük a kukoricát, felkockázzuk a lilahagymát, lereszeljük  a sajtot, összekeverjük a tejfölt a reszelt fokhagymával. Mire mindennel elkészülünk -nagyjából 10 perc-, a tészta kipihente magát, nem kell többet pihentetni.

Ezt követően két egyenlő darabra szedjük a tésztát. Az egyik felét vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a fokhagymás tejföl felével, majd a töltelék hozzávalóinak a felével megszórjuk úgy, hogy a végén egy sávot üresen hagyunk. Ha a töltelék rajta van a tésztán, akkor szorosan feltekerjük, akár a kakaós csigánál szokás.
Ugyan ezt a műveletet elvégezzük a tészta és a töltelék másik felével.

Ezt követően a "kígyónkat" már csak fel kell vágni és meg kell sütni. A felvágás úgy történik, hogy a tészta végét ferdén levágjuk, majd ellenkező irányba állított késsel háromszög alakokat vágunk a tésztából. Vághatnánk egyenesen is, mint a kakaós csigát, de akkor le kellene fektetni sütéskor. Ha így vágjuk, akkor "megáll a lábán" és a töltelék is benne marad. Egy biztos, hogy jó éles kést használjunk, mert ha nyiszatoljuk, akkor szétnyomjuk az egészet és kijön belőle a finom töltelék.

Az elkészült háromszögeinket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, majd tojással elhabart tejföllel alaposan megkenegetjük és a 200 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőben (gázon nagy fokozaton) 13-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük. A tejfölös tojástól nagyon szép fényes lesz sülés közben.

A sütőből kiszedett süteményeket -ha tudjuk magunkat türtőztetni- langyosan kínáljuk.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...