Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2013. június 20., csütörtök

Vaníliakrémes rolád cseresznyeszósszal

Szépen érik a cseresznye, ami a kedvenc gyümölcsöm. Szedtem belőle egy tálkával és rögtön megihletett. Készítettem egy egyszerű piskótatekercset és nyakon öntöttem a szeleteket cseresznyeszósszal. Egyszerű, gyors, finom. És nagyon szép a színe.

Hozzávalók:

A roládhoz:

5 tojás
0,5 dl étolaj
0,5 dl tej
5 evőkanál finomliszt
5 evőkanál cukor

4 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
4 kanál cukor

A szószhoz:

35 dkg magozott cseresznye
1 vaníliás cukor
8 dkg cukor
1,5 dl víz
1 evőkanál étkezési keményítő + kevés víz

Elkészítése:

A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgákat a cukorral fehéredésig verjük, hozzáadjuk a tejet és az olajat, majd óvatosan belekeverjük a lisztet, legvégül pedig a kemény fehérjehabot is beledolgozzuk. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, majd 160 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőben (gázon közepes fokozat) 13 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült. Ne süssük túl, figyeljünk rá.

Míg a piskóta sül, főzzük meg a pudingot.

Ha a piskóta megsült, akkor öntsük rá a pudingot, egyenletesen oszlassuk el rajta, vigyázzunk, mert nagyon forró lehet. Ha a pudingot eloszlattuk, akkor szorosan tekerjük fel a piskótát, majd tekerjük be egy sütőpapírba és hagyjuk hűlni (én türelmetlen voltam, így beraktam a hűtőbe).

Amíg a rolád hűl, foglalkozzunk a cseresznyével.

A cukrot és a vizet tegyük fel egy edényben a tűzre. Főzzünk pár perc alatt nagy lángon szirupot. Ha a cukros lé már szirupos, akkor adjuk hozzá a cseresznyét, a tüzet lejjebb vehetjük már ekkor. Keverjünk el egy evőkanál étkezési keményítőt kevés vízben, amíg tejszerű anyagot kapunk. Ezzel a keményítővel sűrítjük be majd a szószunkat, de arra vigyázzunk, hogy az összes keményítőt, amit így bekevertünk ne öntsük hozzá, mert "egy nagy kupac valami" lesz csak belőle. Óvatosan adagoljuk és figyeljük a sűrűségét, ha ízlésünknek megfelelő, akkor készen van. Hagyjuk hűlni a szószt is.

Tálaláskor ferdén szeleteljük fel a roládot, így látványosabb szeleteket kapunk. Helyezzünk el egy szeletet egy tányérra, öntsük rá és mellé a szószt és ízlés szerint hintsük meg porcukorral.

Szerintem akkor a legfinomabb, ha a rolád teljesen kihűlt már, a szósz pedig hideg.

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...