Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2013. július 13., szombat

Kelt csöröge

Kis délutáni nasi. Nincs jó emlékem a csörögével kapcsolatosan, de ez egy nagyon jó recept, nagyon könnyű elkészíteni és annyira könnyed a végeredmény, hogy tényleg türtőztetnie kell magát az embernek, hogy ne vigye túlzásba az evését.

Hozzávalók (4 személyre):

25 dkg finomliszt
4 tojássárgája
5 dkg margarin (vaj)
5 dkg cukor
1 dkg élesztő
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál rum (elhagyható)
0,5 dl tej

Sütéshez:

étolaj

Tálaláshoz:

fahéj, porcukor, baracklekvár

A tejet meglangyosítjuk és pici cukorral elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt és magára hagyjuk, hogy életre keljen. Közben a maradék cukrot elkeverjük a tojássárgákkal, hozzákeverjük a tejfölt, a rumot és a nagyon puha margarint (vagy vajat). Valamennyi hozzávalót összekeverjük és alaposan kidolgozzuk. A tésztának inkább kicsit keménynek, rugalmasnak kell lennie, ha nagyon puha, akkor kevés liszttel, ha nagyon száraz, akkor kevés tejföllel korrigálhatjuk.

A kész tésztát fél óráig pihentetjük.

Amikor a tészta kipihente magát, akkor enyhén lisztezett gyúródeszkán vékonyra -maximum 3 mm-re- kinyújtjuk, majd kb 3 cm-szer 10 cm-es lapokat vágunk derelyemetszővel (ha nincs a kés is pont jó), majd a lapok közepén bemetszést ejtünk, amin áthúzzuk a végeket.

Az így előkészített tésztákat bő forró olajban aranybarnára sütjük. Sütéskor ne rakjuk tele az edényt, mert a tészta megdagad, ahogy a forró olajba kerül.

A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felitassuk, majd fahéjas porcukorral gazdagon meghintjük és ízlésünk szerinti lekvárral (esetemben sárgabarack) kínáljuk. Langyosan a legfinomabb.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...