Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2013. július 17., szerda

Ribizlis pavlova tortácska

A cseresznye után a ribizli a második számú kedvencem. Kaptam egy kis ribizlit és gondoltam, hogy valami finomságot készítek belőle. A pavlovára esett a választásom, mivel még nem készítettem és úgy gondoltam, hogy itt az ideje kipróbálni, mert az édessége jó kontrasztja lesz majd a gyümölcs fanyarságának. Így is lett, kiváló párosítás. Kicsit macerás elkészíteni, inkább időigényes, mint bonyolult, de érdemes vele próbálkozni.

Hozzávalók (4-8 személyre):

4 tojásfehérje
1 csésze cukor
1 teáskanál 10 %-os ecet
1/2 evőkanál étkezési keményítő
1 vaníliás cukor
csipet só

25 dkg ribizli (leszárazva)
3 evőkanál cukor
1,5 dl vörösbor
1 dl víz

2,5 dl tejszín
3 evőkanál porcukor

Elkészítése:

Maga a pavlova tulajdonképpen egy sütőben szárított tojásfehérje hab. Nagyon könnyed és édes. Úgy készül, hogy a hozzávalókból egy nagyon kemény és fényes habot verünk úgy, hogy a tojásfehérjét a cukorral addig verjük, míg kemény hab lesz, majd a végén pár pillanat alatt belekeverjük az ecetet és a keményítőt.
Az így elkészült habból sütőpapírra halmokat rakunk úgy, hogy a halmok nagyjából egyenlő méretűek legyenek, a közepükbe pedig egy kis mélyedést alakítunk ki, amelyet aztán majd megtöltünk (én 8 halmot csináltam, de a mérete szabadon változtatható, lehet kisebb és nagyobb is).

Ha a kis fészkeket elkészítettük, akkor a 140 °C-ra előmelegített sütőben egy órát szikkasztjuk, sütjük, amíg a színe megváltozik, kívülről morzsalékos-ropogós állagú lesz. Ha az óra eltelt, a sütőajtót kinyitjuk és hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni.

Míg hűl, készítsük elő a gyümölcsöt. A megmosott leszárazott ribizli felét tegyük félre, ez egészben kerül majd a süteménybe.

1 dl vízből és a cukorból sűrű szirupot főzünk, majd beleöntjük a vörösbort (ízlésünk szerinti fajtát, lehet édes is), majd hozzáadjuk a ribizlit és teljesen szétfőzzük az egészet. Nagyjából 15 percig főzzük, majd az egészet leszűrjük, a szűrőt alaposan átnyomkodjuk, hogy minden értékes anyagot felfogjunk, a visszamaradt száraz, inkább magokat tartalmazó részt eldobjuk. Ezt az átszűrt, sűrű passzírt még tovább sűrítjük, 15 percre visszatesszük a tűzre és alaposan beforraljuk, amíg sűrűn folyós, mártás sűrűségű anyagot kapunk. A kész sűrítményt hűtjük.

A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük.

Már csak össze kell állítani a süteményt.

Egy tortácskának az aljára teszünk egy kis ribizlivelőt, erre tejszínhabot kanalazunk, megszórjuk guruló ribizli szemekkel, majd meglocsolgatjuk ribizlivelővel.

Nagyon finom és tetszetős.







3 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...