Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2013. július 2., kedd

Zabos cseresznyés kehely

Feketére érett a cseresznye a fán, amely a múlt heti időjárást figyelembe véve kisebb csoda. Mivel ennyire érett, most a legfinomabb az íze, szinte az ember szájába ajánlják magukat a szemek, annyira csodálatosan néznek ki és olyan sokan vannak, hogy fürtökben lógnak. Ettem volna valami finomságot, pláne cseresznyéből, de valami újat szerettem volna. Szétnéztem a kamrában és találtam zabpelyhet, ami a múltkorról maradt meg, amikor zabpelyhes kekszet sütöttem és gondoltam elhasználom. Eszembe jutott, hogy gyerekkoromban anyukám zabpehelyből főzött "kását", ami nagyon finom volt, így gondoltam felelevenítem ezt a dolgot megspékelve cseresznyével és egy kis karamellel. Rendkívül finom lett és leszámítva a karamellt (és a tejszínt) megkockáztatom, hogy egészséges is.
Jön a málna, így szerintem málnavelővel is elkészül majd, mert úgy is ellenállhatatlan lehet...

Hozzávalók (6 személyre):

 A zabkásához:

175 gr natúr zabpehely
600 ml tej
150 gr méz
1 vaníliarúd
200 ml habtejszín

A cseresznyés részhez:

350 gr magozott cseresznye
3 evőkanál méz
1 teáskanál étkezési keményítő
kevés víz
csipet őrölt szegfűszeg, késhegynyi őrölt fahéj

A díszítéshez:

100 gr cukor

Elkészítése:

Először készítsük el a kását. A natúr zabpelyhet a tejben felforraljuk, beleteszünk egy rúd vaníliát, amelynek a magjait előbb kikaparjuk, ízesítjük a mézzel, majd 10 percig közepes tűzön főzzük, amíg a zabpehely megpuhul. Ha készen van, hagyjuk kihűlni. Felverjük a tejszínt kemény habbá, majd a kihűlt zabkásába forgatjuk.

A magozott cseresznyét feltesszük egy edényben a tűzre, majd fedő alatt pároljuk. Pár perc alatt levet ereszt, fűszerezzük, ízesítjük a mézzel, majd kevés vízzel elkevert étkezési keményítővel bekötjük. Hagyjuk kihűlni.

A díszítéshez elkészítjük a karamellt. Egy edényben a cukrot feltesszük a tűzre, majd amikor szép barna lesz és sűrűn folyik már, nem látszódnak benne a cukorszemcsék, akkor egy evőkanál segítségével szálakat húzunk belőle, vagy különböző cseppeket, amorf alakokat öntünk egy vékonyan megolajozott alufólia lapra és hagyjuk hűlni.

Állítsuk össze a desszertünket. Fontos, hogy a cseresznye is kihűljön, mert a tejszínes zabkását tönkreteszi, ha meleg.

Vegyünk egy nagyobb, üvegből készült poharat, vagy kelyhet (esetemben hosszúkás alakú fagyikehely), amelynek az aljára teszünk egy nagy kanál zabkását, erre egy kanál cseresznyét rendezgetünk, majd telerakjuk a kelyhet és a tetejére is teszünk egy szép kanál cseresznyét. Kelyhünk tetejét a cukorból készült szálakkal, illetve égetett cukor darabokkal díszítjük, majd kicsit hűtjük fogyasztás előtt.

2 megjegyzés:

  1. Mutatós és nagyon finom lehet ez a pohárdesszert!
    Érdemes lesz málnával is elkészíteni.
    Nekünk sajnos egyik gyümölcs se terem, most vátuk a kiszáradt cseresznyefát, a málnát is kiszedtük, mert elsatnyult.
    De őszre újakat ültetek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, alig várom már a málnát, mert szerintem málnavelővel is finom lesz. Sajnálom a növényeidet, de ebben az időjárásban nem csoda, hogy elpusztul minden...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...