Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2013. augusztus 3., szombat

Baconös sajtfelfújt

Nem készítettem még felfújtat, mert mindenhol azt olvastam és láttam, hogy macerás és összeesik. Viszont mindenféle maradékok voltak a hűtőben és gondoltam, hogy itt a kiváló lehetőség, hogy kipróbáljam, mert ezekből önálló fogást már úgysem lehetett volna készíteni és ha sikerül, akkor a reggelit is változatosabbá tehetem.
Elkészítettem hát a saját sajtos felfújtamat, ami szintén egy hibrid recept, mindenhonnan összeszedve és egyszerűsítve, átdolgozva. Érdemes volt kísérletezni, mert bár a sütőből kiszedve tényleg összeesett kicsit, a látvány ellenére az íze mindenért kárpótolt.

Érdemes kipróbálni.

Hozzávalók (10 darabhoz, muffinformában sütve):

2 tojás
2 dl tej
6 dkg trappista sajt
3 dkg liszt
1 nagy evőkanál zsír
10 szelet bacon
só, bors
1 kifejezetten nagy szem paradicsom

Elkészítése:

Egy lábasban felolvasztjuk a zsírt, majd rászórjuk a lisztet és átforgatjuk rajta, de nem kell zsemleszínűre pirítani. Lehúzzuk a tűzről, majd felöntjük a tejjel és szépen csomómentesre keverjük, sózzuk, borsozzuk. A kész besamelt kicsit hagyjuk hűlni.

Míg hűl, addig a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk egy csipet sóval.

Amire a habot felverjük, addigra a besamel is visszahűl már annyira, hogy folytathatjuk a munkát vele. Eldolgozzuk benne a két tojássárgát, majd beleszórjuk a reszelt sajtot, végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.

Ha van souffle formánk, akkor azt, ha nincs, mint ahogy nekem sincs, akkor egy muffinformát készítsünk elő a sütéshez. Közben kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra légkeveréssel (gázon közepesnél nagyobb fokozatra), hogy melegedjen.

A baconszeleteket vágjuk ketté, és begy kettévágott szelet mindkét részével béleljük ki a muffinforma lyukait úgy, hogy a szalonna az alját és az oldalát is eltakarja.

Ha ezzel készen vagyunk, akkor kanalazzuk bele a piskótatészta állagú tésztát a lyukakba, majd a muffinformát tegyük egy tepsibe és öntsünk alá egy pohár vizet. Így dugjuk be az előmelegített sütőbe, ahol az ajtó nyitogatása nélkül 25 perc alatt süssük meg. Ha megsült, akkor óvatosan nyissuk ki a sütő ajtaját, mert forró gőzzel lesz tele.

Miközben sül a felfújt, készítsünk hozzá "köretet".

Egy szép nagy szem paradicsomot, amit gyerekkorunkban a kert végében szedtünk és alig bírtunk egyszerre megenni apró darabokra vágjunk fel, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg extra szűz olívaolajjal és tegyük félre.

Tálaláskor tegyünk a tányérra pár kanállal a paradicsomból, majd kerüljön mellé néhány darab még meleg felfújt.

Nagyon finom reggeli fogás, bő fél óra alatt.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...