Elkészítettem
hát a saját sajtos felfújtamat, ami szintén egy hibrid recept,
mindenhonnan összeszedve és egyszerűsítve, átdolgozva. Érdemes volt
kísérletezni, mert bár a sütőből kiszedve tényleg összeesett kicsit, a
látvány ellenére az íze mindenért kárpótolt.
Érdemes kipróbálni.
Hozzávalók (10 darabhoz, muffinformában sütve):
2 tojás
2 dl tej
6 dkg trappista sajt
3 dkg liszt
1 nagy evőkanál zsír
10 szelet bacon
só, bors
1 kifejezetten nagy szem paradicsom
Elkészítése:
Egy
lábasban felolvasztjuk a zsírt, majd rászórjuk a lisztet és átforgatjuk
rajta, de nem kell zsemleszínűre pirítani. Lehúzzuk a tűzről, majd
felöntjük a tejjel és szépen csomómentesre keverjük, sózzuk, borsozzuk. A
kész besamelt kicsit hagyjuk hűlni.
Míg hűl, addig a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk egy csipet sóval.
Amire
a habot felverjük, addigra a besamel is visszahűl már annyira, hogy
folytathatjuk a munkát vele. Eldolgozzuk benne a két tojássárgát, majd
beleszórjuk a reszelt sajtot, végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.
Ha
van souffle formánk, akkor azt, ha nincs, mint ahogy nekem sincs, akkor
egy muffinformát készítsünk elő a sütéshez. Közben kapcsoljuk be a
sütőt 180 °C-ra légkeveréssel (gázon közepesnél nagyobb fokozatra), hogy
melegedjen.
A baconszeleteket vágjuk ketté, és begy kettévágott szelet mindkét részével béleljük ki a muffinforma lyukait úgy, hogy a szalonna az alját és az oldalát is eltakarja.
Ha
ezzel készen vagyunk, akkor kanalazzuk bele a piskótatészta állagú
tésztát a lyukakba, majd a muffinformát tegyük egy tepsibe és öntsünk
alá egy pohár vizet. Így dugjuk be az előmelegített sütőbe, ahol az ajtó
nyitogatása nélkül 25 perc alatt süssük meg. Ha megsült, akkor óvatosan
nyissuk ki a sütő ajtaját, mert forró gőzzel lesz tele.
Miközben sül a felfújt, készítsünk hozzá "köretet".
Egy
szép nagy szem paradicsomot, amit gyerekkorunkban a kert végében
szedtünk és alig bírtunk egyszerre megenni apró darabokra vágjunk fel,
sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg extra szűz olívaolajjal és tegyük
félre.
Tálaláskor tegyünk a tányérra pár kanállal a paradicsomból, majd kerüljön mellé néhány darab még meleg felfújt.
Nagyon finom reggeli fogás, bő fél óra alatt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése