
Hozzávalók:
1,5 kg alaposan megmosott és magházától megtisztított birsalma (birskörte)
1,2 kg cukor
1 egész citrom leve
2 dl víz
Elkészítése:
A birset apróbb darabokra vágjuk és egy megfelelő méretű edényben feltesszük a tűzre. A magházát el kell távolítani, de nem kell megpucolni a héjától. Aláöntjük a vizet, belefacsarjuk egy citrom levét és közepes lángon rommá főzzük az egészet. Ha már teljesen puha a gyümölcs és esik szét magától, akkor rúdmixerrel pépesítjük vagy turmixoljuk. Alaposan hajtsuk végre ezt a pépesítést, mert ez nagy mértékben meghatározza a kész sajt selymességét, homogenitását.
Ha megvolt az alapos pépesítés, akkor mehet hozzá a cukor. Ahány receptet olvastam, mindegyik azt írta, hogy annyi legyen a cukor súlya, mint a gyümölcshús súlya. Szerintem nem kell annyi cukor hozzá. Az én gyümölcseim még teljesen sárgák sem voltak, de ha több cukrot rakok hozzá, akkor biztosan émelyítően édes lett volna a végén. Így is elég édes és finom, hogy a gyümölcshús 80 %-ának megfelelő cukor került csak bele és valószínű, hogy kellően tartósítja is. Ez nyilván nem zárja ki azt, ha valaki mégis édesebbre akarja, akkor több cukrot tegyen hozzá.
Ha a cukrot is hozzáadtuk, akkor kb 10 percig főzzük még a pépet, de nagyon óvatosan, mert pöfög és csúnyán szemen köp minket, ha nem figyelünk.
Ha eltelt a 10 perc, a cukor már biztosan felolvadt, így itt az ideje, hogy formába öntsük művünket.
Ebből a mennyiségből annyi birsalmasajt alap lett, hogy egy 32x9 cm-es hagyományos őzgerincormában kb 3,5 cm magasságban és egy 32x18 cm-es tepsiben kb 2,5 cm magasságban tudtam a masszát elteríteni és szikkadni, állni hagyni. Azért, hogy könnyebb legyen kiemelni majd a formákból folpackkal béleltem ki azokat.
Miután a formákba került az anyag, nagyjából 1 napot kell várnunk és ízlésünk szerinti darabolást követően fogyaszthatjuk is munkák gyümölcsét, vagyis sajtját.
Nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésKöszönöm, nagyon kedves vagy!
TörlésÉn is a napokban készítettem el az első birsalmasajtomat és nagyon jó állagú lett. A Tied is gyönyörűen néz ki! Én még pluszban minden forma alját megszórtam dióval, mogyoróval. :)
VálaszTörlésIgen, láttam milyen szép "bonbonokat" alkottál, nagyon guszta (de a dobosod... hmmm!)
VálaszTörlés