Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2013. október 17., csütörtök

Chilis paprikazselé

Volt néhány kápia paprikám, vettem hozzá pár darab chilit és a "magyaros" jelleg miatt egyet a jó öreg hegyes erősből és gondoltam kipróbálom ezt a paprika zselét. Lassan már olyan leszek mint egy alkimista, ahogy nekiállok kotyvasztani a konyhában. Elektromos mérleg, egy lábas, egy fakanál és nekiláttam. A chilit és a hegyes erőset gumikesztyűben magoztam ki, mert tényleg nagyon erősek voltak. A kész zselé egyszerre volt édes, sós, savanyú és csípős. Nagyon csípős, de finom zamatú. Örülök, hogy belevágtam, nagyszerű kísérő lesz majd levesbe, mártásba, sült hús mellé.

Hozzávalók:

40 dkg kápia paprika (ha nincs, szerintem pritaminból is pont ilyen jó lesz)
6 dkg chili és hegyes erős paprika vegyesen
20 gramm só
20 dekagramm cukor
0,5 dl fehérborecet
2 dl víz
1 csomag zselésítő szer (bármilyen márkájú)

A hozzávalóknál megadott paprika mennyiségek már kicsumázott, magozott anyagra értendők.
A megadott nyersanyag mennyiségből 4 darab 0,2 literes üveg lett teljesen tele.

Elkészítése:

A paprikákat egy turmixba rakjuk és a vizet ráöntve péppé zúzzuk az egészet. Alaposan járassuk meg a gépet, hogy a lehető legfinomabb állagú pépet kapjuk. A keletkezett anyagot egy megfelelő méretű lábasba öntjük, hozzáadjuk a sót, a cukor felét, az ecetet és felforraljuk. Amíg forr, a maradék cukrot elkeverjük a zselésítő anyaggal, majd ha a pép felforrt, akkor hozzáöntjük, elkeverjük és folyamatos keverés mellett nagyjából tíz percig főzzük közepes lángon.

Ha az ideje eltelt, akkor kiforrázott üvegekbe töltjük, kupakkal erősen lezárjuk, majd fejre állítjuk pár percre az üvegeket.Pár perc elteltével talpára állítjuk, megvárjuk, amíg kihűl és akár fogyaszthatjuk is. Látható lesz, ahogy hűl, úgy sűrűsödik, éri el a megfelelő állagot.

Jó kísérletezést mindenkinek!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...