Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2013. október 29., kedd

Paradicsomos töltött kelkáposzta

Szabolcsiasan... Gyerekkorom ízei, azóta nem is ettem. Volt egy fej kelkáposztám és törtem a fejem, hogy mit lehetne belőle készíteni és ez az étel készült. A kelkáposztával könnyebb dolgozni, mint az édessel, mert sokkal lágyabb, puhább. Az összhatás pedig érdekes. A paradicsom, a kelkáposztába tekert töltelék ízei. Érdemes kipróbálni, eltérni a megszokottól. A megadott anyaghányadból egyszeri alkalommal 4 ember jóllakhat. Tudom, tudom. Töltött káposztából nem lehet keveset készíteni. De lehet. És pont olyan jó lesz, mintha a legnagyobb fazekat tömtük volna tele...

Hozzávalók (4 személyre):

50 dkg darált sertéshús
8 dkg sima rizs
1 nagyobb fej hagyma
1 fej kelkáposzta (kb 50 dkg-os)
pár kanál zsír (vagy étolaj)
1 nagy doboz sűrített paradicsom
2 evőkanál finomliszt
só, bors, paprika, ízlés szerint majoránna
víz

Elkészítése:

A kelkáposztát leveleire szedjük, kb 10-12 levélre lesz szükségünk. A maradék káposztának kivágjuk a torzsáját, majd vékony metéltre vágjuk a leveleket.
Az egész káposztaleveleket ezt követően forrásban lévő vízbe dobjuk és 1 percig "abáljuk", hogy megfonnyadjon, puhuljon. Arra figyeljünk, hogy óvatosan szedjük ki a vízből, mert ilyenkor már könnyen szakadnak. Félretesszük, hagyjuk hűlni.

Összeállíthatjuk a tölteléket. A fej hagyma felét finomra vágjuk, majd kevés (ízlésünk szerinti) zsiradékon megfonnyasztjuk. A rizst folyó víz alatt átmossuk, megszabadítjuk felesleges keményítő tartalmától. Ezt követően a rizst, a dinsztelt hagymát és a darált húst sóval, borssal és pirospaprikával összedolgozzuk. Só. Én kóstolok. Egy picike darabba senki nem hal bele. Muszáj, mert nem lehet máshogy eltalálni az ízét.
Ha a töltelék megvan, következhet a töltés.

A kezünkbe veszünk egy levelet, erét kivágjuk, elvékonyítjuk, majd egy adag tölteléket rakunk bele, szorosan felcsavarjuk, két végét benyomkodjuk.

A főzőedényünk aljába kevés (ízlésünk szerinti) zsiradékot teszünk, majd a fej hagymánk másik felét apróra összevágjuk és a zsiradékon megfonnyasztjuk. Ha szép üveges, akkor rádobjuk a kelcsíkokat és összeforgatjuk, löttyintünk rá kevés vizet, lefedjük, hagyjuk, hogy kicsit összeessen.

Következhet a rakás. Keveset kiveszünk az összeesett kellevelekből. A töltelékeket szépen elrendezgetjük a fazék alján található megfonnyadt hagymás kelkáposztás alapon, ha kisebb edényünk van, akkor több sorban (ha van, dobhatunk rá egy kis füstölt húst is), A rakás tetejét befedjük a korábban kivett csíkokkal, majd annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Van, aki ráteszi a sűrített paradicsom felét már most, van, aki nem. Ez ízlés dolga. Az edényt lefedjük, majd 1-1,5 órát főzzük gyenge lángon. Nem kell vele kapkodni.
Húsvillával szúrjuk meg a töltelékeket, ha könnyen beleszalad, biztosan készen van, megfőtt.

Már csak a rántás van hátra.Kevés (ízlésünk szerinti) zsiradékon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, pici paprikát szórunk rá és rátesszük a sűrített paradicsomot. Nem kell felengedni vízzel és nem kell megijedni, hogy egy gombóccá összeállt valamit kaptunk. Apránként a fakanállal kivéve a rántásból szépen belekeverhetjük az ételbe, biztosan nem lesz csomós, csak türelmesnek kell lenni. Az intenzívebb paradicsomos íz kedvéért a maradék paradicsomot  hozzáöntjük az ételhez és pár percig forraljuk még, hogy a liszt megtegye a hatását.

Arra vigyázzunk, hogy óvatosan kevergessük, mert nagyon csúnyán tud kinézni, ha minden tölteléket összetörünk a fazékban.

Van, aki majoránnával, van, aki csomborddal ízesíti, ez is ízlés dolga.

Ehhez én nem eszek tejfölt, mint a sima töltött káposztához, de aki kívánja locsolgassa meg vele. A friss puha kenyér azonban elengedhetetlen.

Nem volt könnyű lefényképezni, mert nem egy szép étel, de annál finomabb...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...