Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2013. október 20., vasárnap

Ropogós kacsacomb párolt lila káposztával, krumpliropogóssal és szőlőlekvárral

Mutatkozott is a kiváló alkalom a szőlőlekvár "bevetésére", sült kacsacomb kísérője lett. Azt kell mondjam, hogy nagyon illett hozzá, nagyon finom volt. Érdemes kipróbálni, garantált a siker!

Hozzávalók (2-4 főre, étvágytól függően):

4 db hízott kacsa combja
50 dkg lila káposzta
8 közepes szem krumpli
1 jó nagy csokor friss petrezselyemzöld
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl száraz vörösbor
0,5 dl málnaecet (vagy balzsamecet)
3 evőkanál cukor
só, bors, őrölt kömény (ízlés szerint egész kömény)
olaj

Elkészítése:

A kacsacombokat megszabadítjuk felesleges szőrszálaiktól és toklászaiktól, sózzuk, borsozzuk (lehetőleg frissen őrölt borssal) mindkét oldalukat, majd egy sütőráccsal ellátott tepsibe rakjuk őket és betoljuk a 200 °C-os sütőbe (gázon nagy fokozaton), ahol alsó-felső sütési módon 2 órán keresztül hagyjuk szép pirosra sülni. Félóránként ránézünk és a kisülő zsírjával meglocsolgatjuk a combokat (a végén a zsírt leszűrjük és eltesszük, kacsazsíros lilahagymás kenyérhez pont megfelelő lesz).

Míg a kacsa sül, ráérünk a köretek elkészítésére.

A megmosott krumplit héjával együtt sós vízben puhára főzzük. A megfőtt krumplit megpucoljuk, majd a reszelő legnagyobb lyukán lereszeljük. Hozzáütünk egy tojást, sózzuk, borsozzuk, majd egy igazán szép nagy csokor aprított petrezselymet adunk hozzá. Miután alaposan összedolgoztuk az egészet, következhet a sütés. A cél, hogy egy kívülről szép piros ropogós köretet kapjunk, ami illik a kacsánkhoz. Egy jó nagy evőkanálnyi mennyiséget veszünk a krumplis masszánkból, majd hosszúkás alakúra formázzuk, oldalait kissé ellapogatjuk és olajon minden oldalán szép piros ropogósra sütjük.

A párolt lila káposztához a káposztát metéltre (ha van konyhai célszerszámunk ehhez, akkor nagyon könnyed mutatvány), a vöröshagymát nagyobb darabokra, a fokhagymát apró darabokra vágjuk.
Egy megfelelő méretű lábast teszünk a tűzre, öntünk bele kevés étolajat, majd rászórjuk a cukrot és karamellizáljuk. Ha karamellizálódott a cukor, akkor rádobjuk a hagymákat, pár percig pároljuk, majd mehet rá a káposzta. Hozzáöntjük az ecetet, sózzuk, borsozzuk, meghintjük köménnyel, ráöntjük a bort, lefedjük, majd 15 percig közepes tűzön fedő alatt pároljuk. Ennyi idő elég is lehet ahhoz, hogy a káposzta megpuhuljon, kóstoljuk meg, ha még nem ízlésünk szerinti, akkor pároljuk tovább. Ha levét nagyon elfőné és száraz lenne, akkor önthetünk még alá bort, vagy akár kevés vizet. Ha a káposzta ízlésünk szerinti állagúra puhult, megkóstoljuk, ha kell korrigáljuk az ízét és félretesszük.

Közben ha a kacsánk is megsült, bőre szép piros, a húsa pedig puha, akkor következhet a tálalás.

A tányérra helyezünk egy (illetve étvágytól függően kettő) kacsacombot, pár darab krumpliropogóst, egy kis lila káposztát és szőlőlekvárt, a kacsát és a krumplit meglocsolgatjuk egy kevés kacsazsírral.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...