Összes oldalmegjelenítés

2013. december 5., csütörtök

Káposztás húsgombócleves

Ennek a levesnek az "ötletadója" a Príma Konyha 2013. decemberi számának 11. oldalán található káposztás pulykagombócleves. Néhány apró változtatás történt az eredeti recepthez képest, de az biztos, hogy érdemes volt kipróbálni, mert egy egyszerűen elkészíthető tartalmas étel a végeredmény.

Hozzávalók:

A leveshez:

1 vöröshagyma
3 evőkanál olaj (esetemben házi sertészsír)
1 kiskanál pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
50 dkg savanyú káposzta
1 dl tejföl
1 dl tejszín
fél citrom leve
1 evőkanál finomliszt
pirospaprika, só, kapor, borsikafű (vagy bors), babérlevél
kb 2 liter víz

A gombóchoz:

30 dkg darált sertéshús
3 evőkanál főtt rizs
1 tojás
só, bors, pirospaprika

Elkészítése:

A finomra vágott hagymát a zsiradékon megfuttatjuk, amikor üveges, akkor megszórjuk a paprikával, rászórjuk az ízlésünk szerint kimosott és esetleg kisebb darabokra vágott savanyú káposztát, felhúzzuk vízzel, ízesítjük és fűszerezzük, belefacsarjuk a citrom levét, majd lefedjük és elkezdjük főzni.

Míg fő, elkészítjük elő a gombócokat, amelyek a levesbetétek lesznek.

A darált húst összekeverjük a többi hozzávalóval, fűszerezzük, ízesítjük, majd kisebb gombócokat formázunk.

Amikor a káposzta már puhulásnak indult, akkor a gombócokat óvatosan beletesszük, majd még egy fél órát főzzük. Ha sikerült eltalálnunk a pillanatot, akkor a káposzta és a gombócok egyszerre főnek meg. Ne a legnagyobb lángon folytassuk már ilyenkor a főzést, nehogy a nagy hevületben annyi legyen a gombóckáinknak.

Amikor a káposzta puha, a gombócok megfőttek, akkor a lisztet a tejföllel és a tejszínnel csomómentesen elkeverjük, merünk rá pár merőkanál lét, majd a levesbe öntjük és forraljuk még pár percet.

Aki szereti csípősen az ilyen jellegű ételeket, valamilyen erőspaprika krémmel egészítheti ki a leves ízét.

Tálaláskor díszíthetjük tejföllel és adjunk hozzá friss puha kenyeret.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...