
Hozzávalók:
A leveshez:
1 vöröshagyma
3 evőkanál olaj (esetemben házi sertészsír)
1 kiskanál pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
50 dkg savanyú káposzta
1 dl tejföl
1 dl tejszín
fél citrom leve
1 evőkanál finomliszt
pirospaprika, só, kapor, borsikafű (vagy bors), babérlevél
kb 2 liter víz
A gombóchoz:
30 dkg darált sertéshús
3 evőkanál főtt rizs
1 tojás
só, bors, pirospaprika
Elkészítése:
A finomra vágott hagymát a zsiradékon megfuttatjuk, amikor üveges, akkor megszórjuk a paprikával, rászórjuk az ízlésünk szerint kimosott és esetleg kisebb darabokra vágott savanyú káposztát, felhúzzuk vízzel, ízesítjük és fűszerezzük, belefacsarjuk a citrom levét, majd lefedjük és elkezdjük főzni.
Míg fő, elkészítjük elő a gombócokat, amelyek a levesbetétek lesznek.
A darált húst összekeverjük a többi hozzávalóval, fűszerezzük, ízesítjük, majd kisebb gombócokat formázunk.
Amikor a káposzta már puhulásnak indult, akkor a gombócokat óvatosan beletesszük, majd még egy fél órát főzzük. Ha sikerült eltalálnunk a pillanatot, akkor a káposzta és a gombócok egyszerre főnek meg. Ne a legnagyobb lángon folytassuk már ilyenkor a főzést, nehogy a nagy hevületben annyi legyen a gombóckáinknak.
Amikor a káposzta puha, a gombócok megfőttek, akkor a lisztet a tejföllel és a tejszínnel csomómentesen elkeverjük, merünk rá pár merőkanál lét, majd a levesbe öntjük és forraljuk még pár percet.
Aki szereti csípősen az ilyen jellegű ételeket, valamilyen erőspaprika krémmel egészítheti ki a leves ízét.
Tálaláskor díszíthetjük tejföllel és adjunk hozzá friss puha kenyeret.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése