Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2014. január 15., szerda

Posírozott tojás sajtos sonkás pirítóson tálalva

A posírozott tojás a buggyantott tojás "művészneve". Nagyon régen szerettem volna kipróbálni, ma elérkezett az ideje. Valami melengető, laktató, de mégis könnyed ételre gondoltam vacsorára, amikor első gondolatom az volt, hogy valamit tojásból kellene készíteni. Omletthez, rántottához, főtt tojáshoz  nem volt kedvem, tükörtojásra gondoltam, amikor beugrott, hogy egy szép szelet pirítósra rakhatnék egy kevés sonkát, megszórhatnám reszelt sajttal és a tetejére ráültethetnék egy tükörtojást. De miért azt, amikor buggyantott tojást is tehetnék rá, aminek a lágyabb fehérjéje és a krémesen folyós sárgája szépen összemaszatolhatna, ahogy beleharapok! Így ez készült el. Összemaszatolt és nagyon finom volt.
Nem mondom, hogy annyira egyszerű az elkészítése ennek a tojásételnek, de nem is annyira bonyolult. Egy kis bátorság kell csak hozzá.

Hozzávalók (egy személyre):

1 robusztusabb szelet pirítós kenyér (ne olyan nyeszledék legyen, amilyen az előre felszeletelt gyári kenyerek)
néhány szelet sonka (ízlés szerint)
egy marék reszelt sajt (trappista)
2 egész tojás
só, bors, lilahagyma, olívaolaj
víz, ecet

Elkészítése:

Kezdjünk a pirítóssal. A vastagabb szelet kenyeret egy serpenyőben pirítsuk meg, majd tegyünk rá felcsíkozott -ízlésünk szerinti- sonkát, szórjuk meg a reszelt sajttal, kapcsoljuk le a tűzhelyet és amíg a tojások elkészülnek, hagyjuk, hogy a serpenyő maradék hőjében a sajt kissé megolvadjon. Nem sajtos melegszendvics lesz, így nem cél, hogy egy gyengéden megpirult sajtláva keletkezzen a kenyér tetején, elég, ha éppen olvadozni kezd. Én trappistát tettem rá, de akár brie, vagy camembert is lehet vékony szeletekben. Ez is ízlés dolga.

Folytassuk a tojással. Egy kisebb méretű fazékban forraljunk vizet, nagyjából 1-1,5 litert. Azért kell a kisebb méretű fazék, hogy ne túl sekélyen legyen a folyadék benne, de nincs szükség arra sem, hogy több liternyi vizet forraljunk. Egy kisebb méretű fazékkal leküzdhetjük ezt a problémát...
Amikor a víz felforrt, akkor beállítjuk alatta a tüzet, hogy az edényben a víz éppen pötyögjön. Mint amikor húslevest főzünk. Nem szabad nagyon forralni, mert szétesik a tojás tőle. A vizet megsózzuk, majd kevés ecetet öntünk hozzá. Ez a kevés olyan egy evőkanálnyi mennyiség egy liter vízre számolva. Sima 10 %-os ecet teljesen megfelelő lesz.

Ha a víz pötyög és benne van minden, akkor jöhet a történet főszereplője, a tojás.

Alapvetően úgy kell kinéznie a buggyantott tojásnak, hogy egy szép megfőtt tojásfehérje paplan vegye körül a belül még krémesen folyós sárgát. Ami a nehézségét adja a történetnek az, hogy ezt a paplanszerű fehérje állagot sikerüljön létrehoznunk úgy, hogy a belsejében a sárga krémesen folyós legyen.

Vegyünk egy fém merőkanalat, majd ügyesen üssük bele az egyik tojást. Jó, ha friss a tojás, nehogy a sárga kiszakadjon, illetve a fehérje már túlzottan folyós legyen, mert akkor ugrik a mutatvány.

Tehát beleütjük a merőkanálba a tojást, majd a pötyögő vízbe merítjük. Látható lesz, ahogy a forró vízbe mártott tojás fehérjéje kifehéredik, főni kezd. Igazából ilyenkor dől el az, hogy milyen szép lesz az alkotásunk. Az ügyetlenebbik kezünkkel mártsuk a vízbe a merőkanalat, majd az ügyesebbik kezünkbe vegyünk egy evőkanalat és a fehérjét a széle felől hajtsuk a közepe felé, hogy szép egyenletes réteget kapjunk. Miután kicsit beletapad majd a tojás a merőkanálba, így az evőkanállal óvatosan körkörös mozdulatokkal "hámozzuk ki a tojásfehérjét" belőle, majd ha ez is megvan, akkor óvatosan csúsztassuk a fazékba az egészet és hagyjuk főni 4 percig.

4 perc elteltével emeljük ki a tojást a főzővízből egy szűrőkanál segítségével, majd egy tál hideg vízbe tegyük át. A tál hideg vízben egyrészt megáll a főzési folyamat, nem fő túl a tojásunk, másrészt az esetlegesen keletkezett dirib-darabokra, sallangokra is jó hatással van ez a fürdő, eltünteti azokat. Nem kell persze sokáig ebben a fürdőben lubickolni hagyni őket, mert teljesen kihűlnek és melegíthetjük meg -mert hidegen nem finomak-, tehát pár másodperc után kiemelhetjük és ha mindkét tojás készen van, következhet a tálalás.

Ahhoz, hogy egyszerre tudjuk fogyasztani mindkét tojást ügyeljünk arra, ha az egyiket elrendeztük és már magában fődögél, akkor rögtön tegyük mellé a másikat is, ugyan ezzel a körültekintéssel és gondoskodással.

Tálaláskor a pirítóst félbe vágjuk és mindkét félre ráfektetünk egy-egy tojást. Tetejét megszórhatjuk egy kis apróra vágott lilahagymával (esetleg snidlinggel), illetve meglocsolgathatjuk egy kis extra szűz olívaolajjal. Végül az egészet koronázzuk meg még egy kis sóval és tekerjünk rá kevés borsot. Mielőtt beleharapnánk, egy késsel vágjuk fel a burkot, hogy előbukkanjon a belseje...

Aztán kezdődhet a maszatolás...






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...