Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2014. január 26., vasárnap

Shepherd's Pie

... némi csavarral persze. Egyrészt azért, mert nem bárányból készült (darált bárányhúst még nagyobb művészet lenne keríteni, mint halványító zellert, ami szintén kellene bele), másrészt pedig azért, mert ennek az ételnek is sokféle elkészítése módja van. Itt egy példa Gordon Ramsay konyhájából. Ez az én verzióm, került bele borsó is, mert a legutóbb úgy láttam, hogy borsót is tesznek bele. A kíváncsiság hajtott, hogy kipróbáljam, mert rengetegszer láttam már különböző főzős műsorokban és kíváncsi voltam rá.

Hozzávalók (4 személyre):

A húsos raguhoz:

0,5 kg darált sertéshús (autentikusan elkészítve bárány)
1 kisebb fej vöröshagyma
1 nagyobb sárgarépa
2 darab zellerszár (fiatal zellergumó szára is megteszi, ha nincs halványító zeller)
10 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott)
kis csokor petrezselyem zöldje
Worcestershire szósz
1 kis doboz sűrített paradicsom
2 dl száraz vörösbor
olívaolaj
só, bors, rozmaring, kakukkfű

A krumplipüréhez:

50 dkg tisztított krumpli
10 dkg reszelt trappista
1 tojás sárgája
2 dl tej, 5 dkg vaj
só, szerecsendió

Elkészítése:

A krumplit tegyük oda egy edényben a tűzre, ha a víz felforrt sózzuk meg és csendesen főzzük puhára.

Míg a krumpli fő, foglalkozzunk a raguval.

Kevés olívaolajon futtassuk meg a finomra vágott vöröshagymát. Az üvegesre pirult hagymára dobjuk rá a darált húst, majd forgassuk össze. Tegyük bele a paradicsompürét, 1-2 evőkanál Worcestershire szószt, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt pároljuk. Tisztítsuk meg a répát, ha túl vastag vágjuk ketté és szeljük fel, de nem kell túl vékonyra vágni. Ha készen van, mehet a húshoz. A répát követheti is a fagyasztott borsó és a felvágott zellerszár és petrezselyem. Fűszerezzük kevés rozmaringgal és kakukkfűvel (szárított is jó), öntsük hozzá a bort, majd pároljuk addig, míg minden puha lesz.

Ha a ragu kész, akkor tegyük egy megfelelő méretű sütőedénybe. Jénai edény, vagy kisebb tepsi is megfelelő.

Közben valószínű, hogy a krumpli is megpuhult. Szűrjük le, majd alaposan törjük össze egy jó darab vaj és zsíros tej (esetleg tejszín) társaságában. Reszeljünk bele kevés szerecsendiót, forgassuk bele a sajtot, keverjük bele a tojás sárgáját és kóstoljuk meg. Ha sótlan lenne, korrigáljuk. Az eredmény egy krémes, finom, sajtos krumplipüré.

A kész krumplipürét szedjük a ragu tetejére és egy villa használatával alakítsunk ki a tetején tetszetős hullámokat, redőket, majd tegyük az edényt grill+ventilátor funkcióra a sütőbe (gázon nagyobb fokozatra) 190 °C-ra, ahol 20 perc alatt ropogós pirosra sütjük.

Érdemes kipróbálni, a változatosság kedvéért.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...