Összes oldalmegjelenítés

2014. február 1., szombat

Majomkenyér

... vagy mogyorós aszaltgyümölcs-kocka sütés nélkül, vagy izé. Nem is tudom mi ez pontosan. Leginkább egy energiaszeletre hasonlít, eléggé tömény, így nem kell belőle sokat enni. Tipikusan az a dolog, ami akkor kell, ha valami édességre vágyunk hirtelen. Rám nem annyira jellemző módon pedig még egészségesnek is mondható, hiszen magvak, gyümölcsök vannak benne, cukor helyett pedig méz.

Erre a receptre Barbi oldalán akadtam, több más finomság mellett.

Az eredeti recept a blogról:


"
Hozzávalók:

  • 250 g dió
  • 200 g török mogyoró
  • 200 g magozott aszalt datolya
  • 150 g aszalt szilva
  • 2 evőkanál akácméz
  • 1 evőkanál kakaópor
  • csipet só
  • 1-2 kanál tej (paleozóknak kókusztej) az összeállításhoz
  • kakaó és porcukor (paleozóknak darált xilit) a tetejére
  Elkészítés:
  1. A mogyorót forró serpenyőben pirítsuk meg, míg a héja felpattogzik, majd konyharuhába csomagolva dörzsöljük addig míg a héj leválik. Nem baj, ha egy kevés rajtamarad.
  2. Csak kis adagokban dolgozzunk, mert az aprítógép motorját könnyen leégethetjük, ez történt velem is! Megpróbálom úgy írni, hogy ez nálatok ne következhessen be.
  3. Az aszalványokat a mézet és sót késes aprítóban krémesre daráljuk le. Ezt elvileg bírja a daráló.
  4. Aztán külön a diót és külön a mogyorót, szakaszosan, viszonylag krémesre aprítjuk, többször megállítva a darálót és fakanállal rásegítve, az edény oldaláról letolva a felragadt darálmányt.
  5. A többi hozzávalóval (én kézzel dolgoztam) összekeverjük és annyi tejjel lazítjuk, hogy formázható masszát kapjunk.
  6. Kóstoljuk meg és, ha szeretnénk édesebbre akkor még lehet bele őrölt xilitet vagy a nem paleozóknak sima porcukrot.
  7. Folpackkal bélelt műanyag fedeles dobozba simítjuk, a tetejét kakaós porcukorral megszórjuk és hűtőbe tesszük pár órára dermedésig.
  8. Tetszés szerint vágjuk, nagyon finom!" 
 
"Természetesen" apró módosítás történt a recepten. Ez pedig, hogy én nem igazán szeretem a datolyát, így aszalt füge került bele. Kicsit furcsa érzés az apró fügemagok ropogása fogyasztás közben, de az íze finom így is. 

Barbi írta, hogy milyen módon aprította a hozzávalókat. A dióbelet és a mogyorót egyszerű diódarálón is ledarálhatjuk (én nagyobb lyukú darálón tettem mindezt), az aszalványokat pedig húsdarálón leküldhetjük. Ezt követően már csak össze kell állítani.

A recept mogyorót ír. Nekem volt darabos mogyoróvajam a hűtőben, így az került bele. Egy macerával kevesebb volt...

Én háromszögeket vágtam, de ez tényleg ízlés dolga. Mint az is, hogy megporcukrozzuk-e a tetejét. Én nem tettem, mert elég édes volt.

Jó kísérletezést, érdemes kipróbálni, mert nem egy megszokott módja az édesség iránti vágyunk leküzdésének...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...