... vagy mogyorós aszaltgyümölcs-kocka sütés nélkül, vagy izé. Nem is tudom mi ez pontosan. Leginkább egy energiaszeletre hasonlít, eléggé tömény, így nem kell belőle sokat enni. Tipikusan az a dolog, ami akkor kell, ha valami édességre vágyunk hirtelen. Rám nem annyira jellemző módon pedig még egészségesnek is mondható, hiszen magvak, gyümölcsök vannak benne, cukor helyett pedig méz.
Erre a receptre Barbi oldalán akadtam, több más finomság mellett.
Az eredeti recept a blogról:
"Hozzávalók:
- 250 g dió
- 200 g török mogyoró
- 200 g magozott aszalt datolya
- 150 g aszalt szilva
- 2 evőkanál akácméz
- 1 evőkanál kakaópor
- csipet só
- 1-2 kanál tej (paleozóknak kókusztej) az összeállításhoz
- kakaó és porcukor (paleozóknak darált xilit) a tetejére
Elkészítés:
- A mogyorót forró serpenyőben pirítsuk meg, míg a héja felpattogzik, majd konyharuhába csomagolva dörzsöljük addig míg a héj leválik. Nem baj, ha egy kevés rajtamarad.
- Csak kis adagokban dolgozzunk, mert az aprítógép motorját könnyen leégethetjük, ez történt velem is! Megpróbálom úgy írni, hogy ez nálatok ne következhessen be.
- Az aszalványokat a mézet és sót késes aprítóban krémesre daráljuk le. Ezt elvileg bírja a daráló.
- Aztán külön a diót és külön a mogyorót, szakaszosan, viszonylag krémesre aprítjuk, többször megállítva a darálót és fakanállal rásegítve, az edény oldaláról letolva a felragadt darálmányt.
- A többi hozzávalóval (én kézzel dolgoztam) összekeverjük és annyi tejjel lazítjuk, hogy formázható masszát kapjunk.
- Kóstoljuk meg és, ha szeretnénk édesebbre akkor még lehet bele őrölt xilitet vagy a nem paleozóknak sima porcukrot.
- Folpackkal bélelt műanyag fedeles dobozba simítjuk, a tetejét kakaós porcukorral megszórjuk és hűtőbe tesszük pár órára dermedésig.
- Tetszés szerint vágjuk, nagyon finom!"
"Természetesen" apró módosítás történt a recepten. Ez pedig, hogy én nem igazán szeretem a datolyát, így aszalt füge került bele. Kicsit furcsa érzés az apró fügemagok ropogása fogyasztás közben, de az íze finom így is.
Barbi írta, hogy milyen módon aprította a hozzávalókat. A dióbelet és a mogyorót egyszerű diódarálón is ledarálhatjuk (én nagyobb lyukú darálón tettem mindezt), az aszalványokat pedig húsdarálón leküldhetjük. Ezt követően már csak össze kell állítani.
A recept mogyorót ír. Nekem volt darabos mogyoróvajam a hűtőben, így az került bele. Egy macerával kevesebb volt...
Én háromszögeket vágtam, de ez tényleg ízlés dolga. Mint az is, hogy megporcukrozzuk-e a tetejét. Én nem tettem, mert elég édes volt.
Jó kísérletezést, érdemes kipróbálni, mert nem egy megszokott módja az édesség iránti vágyunk leküzdésének...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése