Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2014. február 2., vasárnap

Házi krémes

Egy finom krémes recept, amely viszonylag egyszerű. Ennél egyszerűbb már csak akkor lenne, ha valaki a bolti dobozos verziót akarná elkészíteni.

Hozzávalók:

50 dkg leveles vajas tészta
10 tojás
35 dkg cukor
6,5 dl tej
1 púpos evőkanál finomliszt
1 zacskó zselatin lap
1 rúd vanília

Elkészítése:

A legmacerásabb és legbonyolultabb része ennek a receptnek a tésztalap elkészítése.

A leveles vajas tésztát akkorára nyújtjuk, hogy kiadjon kétszer körülbelül 35*25 cm-es darabot. Nekem ekkora tepsim volt, aminek magasabb a fala, körülbelül ekkora tepsivel érdemes kalkulálni. Ha nagyobb, akkor nagyon lapos lesz a végén és úgy nem az igazi.
Tehát a kinyújtott tésztából megsütjük a lapokat 190°C-os légkeveréses sütőben (gázon nagyobb fokozaton) 20-20 perc alatt. Sütés előtt szurkáljuk meg egy villával, hogy kevésbé púposodjon fel. A tetejét nem kell semmivel megkenni. A megsült lapokat hagyjuk teljesen kihűlni.
Az egyik lapot tegyük a magasabb falú tepsi aljába, a másik lapot pedig vágjuk fel egyforma darabokra. Ha ezt is egyben tennénk a krém tetejére, esélyes lenne, hogy nem tudnánk később összevágni és csúnya eredményt kapnánk.

Lássuk a krémet. A tojásokat válasszuk ketté, majd a fehérjét csipet sóval és 20 dkg cukorral nagyon keményre verjük fel.

A sárgákat 15 dkg cukorral keverjük ki alaposan, dolgozzuk bele a kanál lisztet, vigyázva, nehogy csomós legyen, majd öntsünk hozzá 5 dl tejet és alaposan dolgozzuk el.
1,5 dl tejbe tegyük bele a zselatinlapokat, majd ha felpuhul, tegyük fel a tűzre és sűrűn kevergetve addig melegítsük, amíg a zselatin teljesen felolvad.
A tojássárgájás keveréket tegyük fel a tűzre, tegyük bele egy vanília rúd kikapart magjait és a rudat is és kevergetés mellett forraljuk fel. Ha felforrt, láthatóan be fog sűrűsödni. Halásszuk ki a vanília nem ehető darabját, majd dolgozzuk bele a felolvadt zselatint és húzzuk le a tűzről. Már csak egy dolgunk maradt, hogy a sárga krémünkbe beledolgozzuk a tojásfehérje habot. Ha a a krém készen van, akkor öntsük a tepsibe, aminek az alján ott lapul az egyik -egészben hagyott- tészta.
Ha a krém belekerült, simítsuk el, majd szépen rakosgassuk ki a tetejét a feldarabolt másik lappal. Jó szorosan pakoljuk, kicsit nyomkodjuk bele.

A kész süteményt ezt követően tegyük hideg helyre, ahol néhány óra alatt lehűl és szépen összeáll a krém, felveszi az ismert krémes süti állagot.

Ha a krém teljesen megdermedt, egy hegyes éles késsel a felső tésztadarab réseit követve szeljük fel a süteményt, majd tálalhatjuk, tetejét porcukorral szórjuk meg.








2 megjegyzés:

  1. Imádom a krémes minden verzióját! Biztos finom lehet ez is, mert nagyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  2. Én is nagy krémes rajongó vagyok. Próbáld ki, tényleg finom!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...