Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2014. március 26., szerda

Palócleves

Ez egy tartalmas és egyszerűen elkészíthető leves. Nagyon finom, régen készítettem már, így ideje volt kicsit felfrissíteni az ízemlékeket. Nem vagyok egy fotóművész, de leveseket még annyira se tudok fotózni, mint mást. Erről az ételről is készült egy fotó, de lehet azt mondják sokan, hogy kár volt. Aki kipróbálná ezt az ételt és szívesen megfőzné, ne a kép alapján tegye...

Hozzávalók (4 személyre):

15 dkg sertéscomb
15 dkg vágott zöldbab (sárga vagy zöld színű, teljesen mindegy)
5 dkg húsos füstölt szalonna (esetleg bacon, vagy maradék füstölt zsírszalonna)
1 kisebb fej vöröshagyma
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
3-4 darab közepes krumpli
1 csokor petrezselyem zöldje
1 csapott evőkanál finomliszt
2 evőkanál zsíros tejföl
só, bors, paprika, őrölt kömény, leveskocka (ételízesítő), 2-3 babérlevél
olívaolaj
víz

Elkészítése:

Ez most paradoxon lesz, de olívaolajjal kezdődik az étel készítése, amit felmelegítünk, majd a csíkokra vágott szalonnát lesütjük benne. Biztos azért csinálom így, hogy legyen benne egy egészséges vonal, amit persze a szalonna menten agyonvág, de én így készítem. Kezdhetjük zsírral, étolajjal, de ha elég zsíros a szalonna, akkor elég lehet az is magában. Illetve a szalonnát elhagyhatjuk, de inkább ne...

Na, de elkalandoztam. Szóval a szalonnára, ha már kezd szép színe lenni, rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát. Amikor a hagyma üvegesre pirult, akkor rádobjuk a feldarabolt (ízlésünk szerint kockázott vagy csíkozott) húst, fehéredésig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről és meghintjük kevés fűszerpaprikával. Kevés vízzel felöntjük és fedő alatt főzni kezdjük úgy, akár a pörköltet. Ízesítjük sóval, leveskockával (szalonna miatt óvatosan!), pici őrölt köménnyel, őrölt borssal, rádobunk pár darab babérlevelet.

Ha a hús félig megpuhult, akkor hozzáadjuk a feldarabolt répát és gyökeret (karikázzuk vagy csíkokra, hasábokra vágjuk mindegy, ahogy tetszik), felhúzzuk annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Azért csak ekkor adjuk hozzá a zöldséget, hogy nagyjából egy időben főjön meg a hús és a zöldség.
Amikor már majdnem megpuhult a hús és a zöldség, akkor hozzáadjuk a felkockázott krumplit és -az esetemben fagyasztott- zöldbabot. Ha friss babbal dolgozunk, akkor korábban tegyük bele, ha konzerv babbal, akkor pedig csak a legvégén (nyugodtan mehet hozzá a leve is). Mindegyik eljárás más főzési időt kíván, ezt mindig figyelembe kell venni.

Ha benne van a krumpli és a bab is, felhúzzuk annyi vízzel, hogy ellepje -de nagyon hígra ne csináljuk, hogy ne az legyen a program az asztalnál, hogy vadászni kell valamire, hogy a kanalunkra kerüljön-, majd csendesen készre főzzük. Közben kóstoljuk és korrigáljuk az ízét, ha kell. Pár csepp citromlével (esetleg ecettel, de én nem szeretem) megbolondítjuk, csak a pikantéria kedvéért.
Ha minden puha és az íze is készen van, akkor jöhet a habarás. A lisztet elkeverjük a tejföllel, merünk egy kis forró levet hozzá, csomómentesen elkeverjük, majd a léhez adjuk és pár percig forraljuk.

A végén még egy kóstolás és forrón tálaljuk friss, puha kenyérrel.

Aki szereti, kis csípőset is adhat hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...