Hozzávalók (4 személyre):
15 dkg sertéscomb
15 dkg vágott zöldbab (sárga vagy zöld színű, teljesen mindegy)
5 dkg húsos füstölt szalonna (esetleg bacon, vagy maradék füstölt zsírszalonna)
1 kisebb fej vöröshagyma
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
3-4 darab közepes krumpli
1 csokor petrezselyem zöldje
1 csapott evőkanál finomliszt
2 evőkanál zsíros tejföl
só, bors, paprika, őrölt kömény, leveskocka (ételízesítő), 2-3 babérlevél
olívaolaj
víz
Elkészítése:
Ez most paradoxon lesz, de olívaolajjal kezdődik az étel készítése, amit felmelegítünk, majd a csíkokra vágott szalonnát lesütjük benne. Biztos azért csinálom így, hogy legyen benne egy egészséges vonal, amit persze a szalonna menten agyonvág, de én így készítem. Kezdhetjük zsírral, étolajjal, de ha elég zsíros a szalonna, akkor elég lehet az is magában. Illetve a szalonnát elhagyhatjuk, de inkább ne...
Na, de elkalandoztam. Szóval a szalonnára, ha már kezd szép színe lenni, rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát. Amikor a hagyma üvegesre pirult, akkor rádobjuk a feldarabolt (ízlésünk szerint kockázott vagy csíkozott) húst, fehéredésig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről és meghintjük kevés fűszerpaprikával. Kevés vízzel felöntjük és fedő alatt főzni kezdjük úgy, akár a pörköltet. Ízesítjük sóval, leveskockával (szalonna miatt óvatosan!), pici őrölt köménnyel, őrölt borssal, rádobunk pár darab babérlevelet.
Ha a hús félig megpuhult, akkor hozzáadjuk a feldarabolt répát és gyökeret (karikázzuk vagy csíkokra, hasábokra vágjuk mindegy, ahogy tetszik), felhúzzuk annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Azért csak ekkor adjuk hozzá a zöldséget, hogy nagyjából egy időben főjön meg a hús és a zöldség.
Amikor már majdnem megpuhult a hús és a zöldség, akkor hozzáadjuk a felkockázott krumplit és -az esetemben fagyasztott- zöldbabot. Ha friss babbal dolgozunk, akkor korábban tegyük bele, ha konzerv babbal, akkor pedig csak a legvégén (nyugodtan mehet hozzá a leve is). Mindegyik eljárás más főzési időt kíván, ezt mindig figyelembe kell venni.
Ha benne van a krumpli és a bab is, felhúzzuk annyi vízzel, hogy ellepje -de nagyon hígra ne csináljuk, hogy ne az legyen a program az asztalnál, hogy vadászni kell valamire, hogy a kanalunkra kerüljön-, majd csendesen készre főzzük. Közben kóstoljuk és korrigáljuk az ízét, ha kell. Pár csepp citromlével (esetleg ecettel, de én nem szeretem) megbolondítjuk, csak a pikantéria kedvéért.
Ha minden puha és az íze is készen van, akkor jöhet a habarás. A lisztet elkeverjük a tejföllel, merünk egy kis forró levet hozzá, csomómentesen elkeverjük, majd a léhez adjuk és pár percig forraljuk.
A végén még egy kóstolás és forrón tálaljuk friss, puha kenyérrel.
Aki szereti, kis csípőset is adhat hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése