Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2014. április 28., hétfő

Nutellás zabkása szelet

Régen hoztam receptet. Mostanában úgy alakult, hogy kevesebbet voltam a konyhában, így nem volt mit felrakni a blogra. Lapul egy pár kacsacomb a fagyasztóban, amelyből egy finom konfitált kacsa van terezve, de egy borzasztóan ritka hozzávaló beszerzése megnehezíti az elkészítését. A lilakáposztáé. Felénk hiánycikk... de nem adom fel a reményt!
Kacsa nem, de sütemény készült, méghozzá zabkásával. Sokszor készítek zabkását, mert néhány perc alatt készen van és nagyon finom. Úgy gondoltam, hogy lehetne valami egyszerű sütemény is belőle/vele, így kiötlöttem ezt a piskótás édességet. A névadással megint hadilábon álltam, így Nutellás zabkása szelet lett. Egyszerű, gyorsan elkészíthető sütemény, amely meglepően finomra sikeredett. Érdemes kipróbálni, megkockáztatom, hogy egészséges is (na jó, ez csak vicc volt).

Hozzávalók:

Piskótához:

8 db tojás
8 evőkanál finomliszt
8 evőkanál cukor
7 evőkanál tej
1 evőkanál étolaj
1 csomag sütőpor
csipet só

Zabkásás krémhez:

10 dkg zabpehely
5 dl tej
5 evőkanál méz (esetemben akác)

+

1 zacskó vaníliás pudingpor
3 evőkanál cukor
2 dl tej

+

25 dkg vaj (vagy margarin)
10 dkg porcukor

valamint Nutella és csokoládé ízlés szerint.

Elkészítése:

Először készítsük el a piskótát. Hagyományos módon sütünk egy piskótát. A fehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval. A sárgákat a cukorral krémesre verjük, majd hozzáadjuk a lisztet, sütőport, olajat és tejet. A szép sima tésztába óvatosan beleforgatjuk a habot, majd egy sütőpapírral bélelt rendes méretű gáztepsiben 160 °C-on légkeveréssel 15 perc alatt (gázsütőben közepes fokozaton) készre sütjük (tűpróbáig sütjük).

Míg a piskóta sül, elkészíthetjük a zabkását. Ahogy tejbegríz esetében szokás, a zabpelyhet mézzel ízesített tejben 5 percig főzzük. Ezalatt szépen besűrűsödik, "nyálkássá' válik, a zabpehely megpuhul. Vigyázzunk, mert pöfög és köpöd, ahogy sűrűsödik. Közben a pudingport a cukorral 2 dl tejben csomómentesen elkeverjük és a megfőtt zabkásához öntjük, majd még rottyintunk egyet rajta, hogy a puding is felforrjon.

Az eredmény egy gazdag, sűrű, vaníliás pudingos zabos krémalap lesz, amit hagyunk hűlni.

A krém akkor készül el, amikor a vajat (margarint) a porcukorral habosra keverjük és a már kihűlt zabos krémalapot beleforgatjuk.

Hosszabb leírni, mint elkészíteni...

Ha a piskótánk időközben megsült, kivesszük a sütőből, a papírt lehúzzuk róla, majd hagyjuk hűlni. Ha már langyosra hűlt a tészta, akkor ízlés szerinti vastagságban megkenjük Nutellával és rásimítjuk a tetejére a zabos krémet.

Ezt követően hűtőbe rakjuk és hagyjuk alaposan áthűlni. Ha áthűlt, akkor utolsó simításként csokoládét (ízlésünk szerinti fajtát) reszelünk a tetejére és fogyaszthatjuk is. Felvágás előtt érdemes a széleket levágni, hogy tetszetősebb szeleteket kapjunk.

Érdemes kipróbálni.









3 megjegyzés:

  1. Ezt biztosan szeretnénk mi is, nagyon jó recept!
    Nálunk nem hiány a vöröskáposzta, én is szoktam készíteni. Kacsát is, de azt ritkábban.

    VálaszTörlés
  2. A zabkását mi is nagyon szeretjük, jó ötlet volt süteményt készíteni vele! :) Guszta! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...